BIH

Upaljen crveni alarm zbog anarhije u TK

Predsjednik Komisije za ustavna pitanja kantonalne Skupštine

A. A.

18.9.2014

Komisija za ustavna pitanja Skupštine Tuzlanskog kantona zaključila je da je Pravilnik o kriterijima za zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama neustavan i diskriminirajući, izjavio je Zoran Jovanović (SDU), predsjednik Komisije.

Jedan od članova Pravilnika je taj da direktori škola, uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK, mogu zaposliti koga žele. Ovu su mogućnost, ističe Jovanović, koristili "i šakom i kapom", pa su zaposleni i oni koji ne ispunjavaju kriterije.

-Pravilnik dovodi u neravnopravan položaj većinu aplikanata i uzrokovao je pravnu nesigurnost. Upaljen je crveni alarm zbog anarhije i samovlašća. Nažalost, i kada se uradi novi pravilnik, neće biti retroaktivne primjene i oni koji su se preko veze dočepali posla, nastavit će sa radom, ali se zato ministar i direktori trebaju teretiti zbog zloupotrebe položaja - saznajemo od Jovanovića.

Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK priznao je da je Pravilnik uveo nove kategorije, zbog kojih ima oštećenih kandidata. Također, izjavio je da se konkursna procedura ove školske godine mora se završiti u skladu s njim, a nakon završetka, razmatrat će se i eventualna izmjena Pravilnika.