BIH

Aktuelna Vlada ne želi rješavati probleme visokog školstva

UNIVERZITET Nastavlja se tihi štrajk članova Sindikata

Autor:Dž. Č.

18.9.2014

Članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu nastavljaju „tihi“ štrajk do formiranja legitimne vlade u KS.  Iako su počeli nastava i ispiti, profesori i uposlenici fakulteta i akademija ne odustaju od zahtjeva za promjenu statusa UNSA u budžetu KS.

Na posljednjem sastanku Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora, te Studentskog parlamenta UNSA prisustvovao je i Muhamed Kozadra, v.d. premijer Vlade KS. On je naglasio kako će u budućnosti pristupiti rešavanju problema samo ako sve institucije visokog školstva budu uključene u pregovore i zajedničke sastanke.

muhamed-kozadra

Kozadra: Zajednički sastanci 

- Vlada nije željela da uspostavi bilo kakav kontakt sa nama. Reagirat ćemo i promijeniti način iskazivanja nezadovoljstva čim dođe do kašnjenja novih tranši, što će vjerovatno biti u novembru ili decembru – kazao je Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA.

berko-zecevic-it

Zečević: Vlada ne odgovara 

Upravni odbor i Senat Univerziteta ne podržavaju štrajk. Kako kaže Amir Zahirović, potpredsjednik Sindikata, oni žele da zadrže potpunu kontrolu u procesima donošenja odluka koje se tiču ekonomskog i statusnog pitanja zaposlenih na fakultetima i akademijama.

ahmed-nurkovic

Nurković: Grupisati zahtjeve

- U budućnosti je potrebno grupisati sve zahtjeve i pokušati dijalogom i razgovorom rješavati važna pitanja. Sadašnja Vlada jeste na odlasku, ali bitno je da se započnu neke aktivnosti koje će nastaviti nova – kazao nam je Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.