BIH

Ministar zdravstva SBK tvrdi da medicinari nemaju razloga za štrajk

Nakon najava iz sindikata

D. Pucar

18.9.2014

Niti ima uslova za povećanje neto satnice zaposlenih u zdravstvu, niti ima razloga za štrajk zdravstvenih radnika, tvrdi ministar zdravstva SBK Nikola Grubešić (HDZ BiH) nakon najave mogućnosti štrajka od strane Sindikata  zdravstvenih radnika SBK.

Naime, Grubešić kaže da o povećanjima treba razgovarati na realnim osnovama, budući da u kantonalnom budžetu, tvrdi, nemaju dodatnih 22 miliona KM godišnje koliko bi iziskivalo povećanje satnice. 

Dogovor sa Sindikatom

"Nerealno je govoriti o povećanjima neto satnica sa dvije na dvije i pol KM, ili čak na 3,20 KM kakav je bio prvobitni zahtjev Sindikata", kazao je Grubešić.

U ponedjeljak je novi sastanak pregovaračkog tima za dogovore sa Sindikatom, a Grubešić, koji je i član pregovaračkog tima, nada se da će tada konačno biti postignut dogovor o izmjeni Kolektivnog ugovora.

Ministar kaže da razloga za štrajk nema pogotovo jer se zaposlenima u zdravstvu redovito uplaćuju plaće i doprinosi, a s njim se složio i Velimir Valjan, direktor bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, koji kaže da su plate u oblasti zdravstva veće od primanja ostalih građana.

Termin štrajka

Podsjetimo, Muris Trako, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SBK, prije nekoliko dana upozorio je da termin štrajka nije definisan, ali da će posegnuti za ovakvim pritiskom na Vladu SBK ukoliko rješenje uskoro ne bude postignuto.

"Štrajk zdravstvenih radnika izazvao bi kolaps, ali mi za to ne bismo bili odgovorni. Odgovorni su oni koji su u vlasti, a ne rade ništa", izjavio je tada Trako.