BIH

Sava u Posavini i dalje u porastu, odgovorni tvrde da nema opasnosti od poplava

Spremno 200.000 vreća za punjenje pijeskom

N. Tr.

18.9.2014

Ukoliko ne dođe do ekstremno velikih padavina na našem području najavljeni plimni val koji dolazi Savom iz pravca Siska područje Posavskog kantona ne bi trebao ugroziti, jer prema nekim očekivanjima njegova visina ne bi trebala biti veća od 60 centimetara, kazao je to Ilija Jezidžić, direktor Civilne zaštite Posavskog kantona.

Kantonalna Civilna zaštita osigurala je dovoljan broj vreća i pijeska, a vodoprivredna poduzeća koja skrbe o održavanju obrambenih nasipa već su na neke lokacije odvezli napunjene vreće.

Samo na području odžačke općine napunjeno je oko 10.000 vreća s pijeskom, a mjesto prošlog puknuća nasipa je sanirano. Osim toga postavljena je i zaštitna folija kako ne bih došlo do eventualnog procjeđivanja vode, a i u rejonu Donjeg Svilaja kod Odžaka je također postavljena folija kako bi se spriječilo procjeđivanje vode na klizištu uz rijeku Savu.

Agencija Sliva rijeke Save je osigurala 100.000 vreća i veću količinu pijeska dok je Općina Odžak za potrebe obrane od poplava nabavila 200.000 vreća i veću količinu pijeska te ih deponirala u krug „Komunalca“, a kupljeno je i pet kilometara folije koja se stavlja ispod vreća s pijeskom, odnosno tzv.zečjih nasipa kako bi se spriječilo procjeđivanje vode.

Situacija ne terenu se ni danas,što se tiče vodostaja Save, u njenom toku kroz Posavski kanton, odnosno bosansku Posavinu posebno ne mijenja. Voda se iz riječnog korita i dalje razlijeva u priobalju i plavi oranice zasijane po drugi puta ove godine jer su majske poplave uništile prvu proljetnu sjetvu, ali i prošlo-jesenja polja pšenice i drugih ozimih žitarica. 

Skoro svi njivski putevi u savskom priobalju su presječeni,a blizu 90 posto zasijanih njiva u priobalju je pod vodom. Iako je, barem kako tvrde odgovorni iz vodoprivrede struke, sve spremno za nadolazeći plimni val, Posavci su ipak zabrinuti jer se nisu ni oporavili od prošlih poplava, a nove prijete. Strah ih je prvenstveno zbog oštećenih savskih nasipa koji su dobro navlaženi tokom visokih majskih vodostaja Save. 

Posljednja mjerenja razine Save u Grebnicama kod Bosanskog Šamca čiji je vodostaj danas oko podneva iznosio 825 cm, a kod Županje (RH) 770 cm pokazuju da se razina vode ne smanjuje i to prvenstveno zbog njenog razlijevanja u priobalju. Plimni val prema procjenama stručnjaka iz Hrvatskih voda u orašku Posavinu trebao bi stići u petak ili subotu.