BIH

Bosanska škola od oktobra i u čuvenom Heidelbergu

Nastava na bosanskom jeziku sve zastupljenija

S. Bo.

18.9.2014

Nakon deset mjeseci aktivnosti, od ove školske godine i u njemačkom Heidelbergu, gradu poznatom u cijelom svijetu po svom univerzitetu, institutima, filozofima i dvorcima, djeca građana BiH imat će mogućnost pohađanja dopunske nastave na bosanskom jeziku. Bosanska dopunska škola bit će otvorena u oktobru, a upis djece je u toku.

Pomoć u radu

Ovo je zaključak sa sastanka koji je nedavno održan u Heidelbergu,  a kome su prisustvovali dr. Elvira Bijedić, Amina i Adnan Salkić, Samir Lakić, Amra Fejzić-Kreiz, Nina Đumrukčić, Damir Jurinčić, predstavnici organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“; Dag Đumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, i Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj.

inicijatori-osnivanja-bos-skole-u-hajdelbergu-12

Inicijatori osnivanja bosanske škole u Heidelbergu

Za koordinatora bosanske dopunske škole u Heidelbergu izabrana je dr. Elvira Bijedić, predsjednica organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“, koja će pomagati rad bosanske škole, a ovih dana predstavnici roditelja, Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji s gradom Heidelbergom i nadležnim pokrajinskim ministarstvom, izabrat će nastavnika i školu u Heidelbergu u kojoj će se izvoditi nastava.

Veza s domovinom

- Izuzetno sam sretan što ćemo i u čuvenom Heidelbergu uskoro imati odjeljenje Bosanske dopunske škole, na čemu najveće zasluge imaju bh. aktivisti u ovom gradu. Nemjerljiv je značaj očuvanja našeg jezika i kulture u svijetu i vezivanja mladih naraštaja za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Kao i u ostalim odjeljenjima, i u odjeljenju bosanske dopunske škole u Heidelbergu nastava će se odvijati po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave za djecu u iseljeništvu propisane od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Pozivam sve koji to mogu u Njemačkoj i BiH da pomognu rad bosanskih dopunskih škola, a roditelje iz Heidelberga i okoline da upišu svoju djecu u bosansku školu. Još ima mjesta – kaže Haris Halilović.

bh-aktivisti-u-hajdelbergu-sa-konzulom-djumrukcicem-12

Bh. aktivisti u Heidelbergu s konzulom Đumrukčićem

Sve informacije u vezi s upisom djece u bosansku dopunsku školu u Heidelbergu mogu se dobiti putem e-maila: [email protected] ili, na: www.bosanske-skole.de.

Centar znanja  

Heidelberg je dom jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi. "Ruprecht-Karl Univerzitet", poznat kao Univerzitet u Heidelbergu, osnovan je 1386. godine. U njemu su djelovali neki od najpoznatijih mislilaca i naučnika svih vremena. Na ovom univerzitetu nalaze se mnogobrojne naučne institucije: Evropski molekularno-biološki laboratorij, Evropska molekularno-biološka organizacija, Njemački centar za istraživanje raka, instituti „Max Plancka“ za medicinska istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku i komparativno javno i međunarodno pravo.