KULTURA

Pašović : Da li majke, sestre, supruge i djeca ubijenih treba da uče iz Handkeovog djela?

Bh. reditelj uputio pismo žiriju Ibzenove nagrade

H. L.

18.9.2014


Povodom dodjeljivanja presitžne Internacionalne Ibzenove (Ibsen) nagrade austrijskom piscu, dramaturgu i negatoru genocida Piteru (Peter) Handkeu, koji živi u Francuskoj,  reagirao je bh. reditelj Haris Pašović. Naime, uputio je otvoreno pismo žiriju za dodjeljuju nagradu, koje je objavljeno na njegovom Facebook profilu, a mi ga prenosimo u cijelosti:

-„Ugledni članovi Žirija Ibzenove nagrade, potrebna su nam neka objašnjenja i uputstva, koje vi, pretpostavljam, možete dati, budući da ste vrlo precizno definirali razloge da dodijelite jednu od najvećih umjetničkih nagrada na svijetu Peteru Handkeu.

U svom obrazloženju kažete da je njegovo dramsko pisanje “bez premca u svojoj formalnoj ljepoti i briljantnoj refleksiji.” U svojoj ste analizi utvrdili da je Handke kao Shakespeareov najmudriji lik Prospero; da je najvažniji epski dramski pisac poslije Brechta i da je tvorac remek-dijela. Uvjereni ste da je Peter Handke vrijedan da ponese nagradu imenovanu po Henriku Ibzenu, izraženu također u 300.000 eura koje pobjedniku dodjeljuje Vlada Norveške.
Sve ovo implicira da bi bi bilo dobro da Peter Handke bude uzor mladim dramskim piscima i da čitaoci i gledaoci u teatru pažljivo upijaju Handkeove ideje i njegovu estetiku i etiku. Da li se to odnosi i na žrtve režima Slobodana Miloševića kojeg je Peter Handke toliko poštovao da ga je svojim prisustvom i govorom na njegovoj sahrani ispratio na vječni počinak? Da li mladi pisac koji još uvijek traga za kostima svog oca nestalog u geneocidu u Srebrenici prije 19 godina, treba da uči “formalnu ljepotu i brilijantnu refleksiju” od Handkea? Da li majke, sestre, supruge i djeca ubijenih treba da uče iz Handkeovog djela? Da li žrtve koncentracionih logora i žrtve masovnih silovanja treba da se opuste u teatarskoj fotelji i prepuste se “prosperovskoj” mudrosti i najvećoj “važnosti” Handkeovih misli?

Budući da ste vrlo odlučno odredili iznimnu Handkeovu snagu, očigledno je da mislite da su odgovori na ova pitanja “da.” Dužni ste da nam objasnite kako da i mi uživamo u djelu Petera Handkea.“