REGION

Prekinuta konstitutivna sjednica Skupštine Kosova

Kandidat DPK nije izabran

Redakcija

18.9.2014

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova prekinuta je u četvrtak nakon što kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio dovoljan broj glasova za predsjednika Skupštine.

Poslanici Skupštine Kosova u nastavku konstitutivne sjednice nisu danas izabrali za predsjednika parlamenta kandidata Demokratske partije Kosova Arsima Bajramija, pošto je on dobio glasove 44 poslanika, dok je 61 bio protiv, a 11 je bilo uzdržano, javljaju agencije.

Postupajući po odluci Ustavnog suda, predsjedavajuća sjednice Fljora Brovina prekinula je sjednicu i objavila da će se ona nastaviti narednih dana.

U ime poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Hajredin Kuči je za predsjednika Skupštine Kosova predložio univeriztetskog profesora ustavnog prava i poslanika Skupštine Kosova u pet saziva Arsima Bajramija.

Nakon tog prijedloga, predsjedavajuća Fljora Brovina je stavila na glasanje prijedlog DPK-a.

Prijedlog nije dobio većinu, jer su za njega glasala 44 poslanika, protiv je bio 61 poslanik, dok je 11 poslanika bilo uzdržano.

Nakon ovakvog ishoda glasanja, a pozivajući se na odluku Ustavnog suda da funkcija predsjednika Skupštine Kosova pripada Demokratskoj partiji Kosova kao najvećoj partiji, Brovina je zaključila sjednicu I najavila da će poslanici biti pismeno informisani o njenom nastavku.

Sjednica je počela još 17. jula, kada je za predsjednika Skupštine izabran predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa. Međutim, Ustavni sud Kosova poništio je tu odluku uz obrazloženje da samo najjača predizborna stranka, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova, može predložiti predsjednika parlamenta.

Opoziciona koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo, uz podršku pokreta Samopredjeljenje smatra, međutim, da I oni imaju pravo da predlože kandidata za predsjednika Skupštine.

Ta koalicija želi da spriječi DPK Hašima Tačija da i u trećem mandatu ima ključne pozicije u vlasti na Kosovu.

U Demokratskoj partiji Kosova rekli su da ne odustaju od zahtjeva da imaju predsjednika Skupštine i premijera pošto su predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 8. juna.