CRNA HRONIKA

Suđenje Turkoviću i ostalima do 28. novembra ove godine

Apelaciono vijeće Suda BiH

Autor:Ad. A.

18.9.2014

U Sudu BiH održana je danas statusna sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu zločinačke organizacije Zijada Turkovića.

Predsjedavajući sudskog vijeća sudija Senadin Begtašević, te članovi vijeća Miloš Babić i Mirko Božović naložili su postupajućoj tužiteljici Diani Kajmaković da Sudu dostavi uređenu optužnicu te prijedlog dokaza optužbe.

Tužiteljica Kajmaković u svom obraćanju Sudu predložila je da se dokazi iz prvostepenog postupka zbog ekonomičnosti reproduciraju.

Fahrija Karkin, branilac optuženog Turkovića kao i odbrane drugih optuženih zatražili su da se dokazi tokom postupka neposredno izvode.

Podsjećamo da je prvostepenom presudom Suda BiH Turković osuđen na 40 godina zatvora kao i Milenko Lakić. Saša Stjepanović osuđen je na 12, Fadil Aljović na pet i Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine zatvora. 

Slijedeće ročište zakazano je za 2. oktobar, a predviđeno je da ovaj postupak traje do 28. novembra ove godine.

Podsjetimo, tokom suđenja vođi i pripadnicima zloglasnog zločinačkog klana Zijada Turkovića, Sud BiH je utvrdio da je u "mercedesu ML", registarskih oznaka A05-E-194, Šejle Jugo Turković, pronađen DNK Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici "miješao heroin", a ona vodila evidenciju dilanja droga i brojala novac.

Osim toga, Sud je Šejli Jugo Turković, sa bankovnog računa skinuo i oduzeo 47.766,56 KM "jer se radi o imovini stečenoj krivičnim djelom".

I umjesto da ova članica i knjigovođa okrutnog zločinačkog klana dobije zasluženu zatvorsku kaznu, Šejlu Jugo Turković su angožovali iskompromitovani tužilac Dubravko Čampara i njegov politički mentor i nalogodavac Bakir Izetbegović i to kao jedinog tobožnjeg svjedoka da Fahrudina Radončića lažno optuži da ima  veze s ubistvom Ramiza Delalića Ćele a sve sa ciljem da uklone SBB i Radončića sa političke scene.

Dubravkov brat Aljoša, kojem je Šejla Turković bila dugogodišnja djevojka i vjerenica, član je kabineta Bakira Izetbegovića, a obojica su dio ogromne  rođačke hobotnice SDA.