BIH

Državni zatvor prve stanare primit će 2016.

'Avaz' u posjeti gradilištu u Vojkovićima

E. Trako

18.9.2014

Zvuk građevinskih mašina konačno se može čuti na gradilištu državnog zatvora u Vojkovićima. Nakon što je prošlog mjeseca nastavljena gradnja, ovih dana vrše se iskopavanja za postavljanje unutrašnjih saobraćajnica, dovedena je gradilišna struja, kao i voda, postavljeni su montažni kontejneri za radnike i sve je spremno da budu zakopani temelji prvih objekata.

Sve prema planu

Priča o gradnji ove državne ustanove datira još iz 2006., ali za prethodnih osam godina nije sagrađeno skoro ništa. Gradnja ove značajne ustanove nastavljena je prošlog mjeseca nakon što je posao na ponovljenom tenderu dobio češko-španski konzorcij OHL ŽS, a ponuda vrijedna 26,5 miliona eura ocijenjena je najpovoljnijom.

zatvor-bih-vojkovici-radovi19mkkk

Gagula: Dodatni posao

Razvojna banka Vijeća Evrope, koja je jedan od kreditora gradnje zatvora, dala je zeleno svjetlo na odluku Komisije za javne nabavke i Upravnog odbora Jedinice za realizaciju projekta o izboru ovog konzorcija. Zoran Bašić, direktor Jedinice za realizaciju projekta, u izjavi za "Avaz" kazao je da su radovi konačno počeli i da za sada sve ide prema planu.

Podaci

2006. godine datira priča o gradnji zatvora

26,5 miliona eura ponuda češko-španskog konzorcija

24 mjeseca rok za završetak radova

- Rok za završetak radova je 24 mjeseca, tačnije avgust 2016. godine. Radovi se finansiraju iz Razvojne evropske banke, odobreno je oko 19,3 miliona eura, iz IPA fondova četiri miliona eura, te od donacija različitih organizacija. Naprimjer, švedska organizacija SIDA odobrila je dva miliona KM, dok je 1,1 milion dolara izdvojila Vlada SAD - kazao je Bašić.

Ekipa "Dnevnog avaza" bila je na gradilištu u Vojkovićima, kroz koje nas je proveo Nedžad Gagula, građevinski inžinjer konzorcija OHL ŽS.

- Obje osmatračnice, koje su već sagrađene, morat ćemo srušiti jer nisu u skladu sa standardima EU. To su neki repovi iz prošlosti koji će nam biti dodatni posao - pojasnio je Gagula.  

Tačne podatke o tome koliko je koštala gradnja južnog zida, čiji će dio, također, morati biti srušen, nismo saznali. No, utrošeni novac iz budžeta BiH za 2007. godinu pokazuje da je 1,3 milion maraka koštalo samo uređenje tla i gradnja zida.

Godinu kasnije za iste stavke i za nadzor potrošeno je dodatnih oko 350.000 KM.

Tri objekta

- Ne bih ulazio u to šta je bilo do sada, koliko je šta koštalo, naš je zadatak da ispoštujemo sve rokove, za sada nam ide dobro. Trenutno radimo na iskopavanju prostora za unutrašnje saobraćajnice. Uskoro s mašinama ulazimo u unutrašnjost i počinjemo graditi tri objekta - kazao je Gagula.

Gradnjom državnog zatvora riješit će se problem smještaja osuđenika, koji danas, zbog manjka zatvorskih kapaciteta, postaju povratnici u vršenju krivičnih djela.

Značajan projekt

Koliko je gradnja državnog zatvora značajan projekt, govori i informacija da Sud BiH zbog manjka kapaciteta zatvorenike šalje u entitetske zatvore, ali po zatvoreniku mora plaćati 40 KM za dan proveden u njima.

Kapacitet državnog zatvora bit će 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.