GLOBUS

Avion MH370 je srušio suicidalni pilot, a putnike je ubio tako što im je isključio kisik

Šest mjeseci nakon nestanka

(Al. Ti.)

18.9.2014

Šest mjeseci nakon nestanka aviona Malaysia Airlinesa na ruti od Kuala Lumpura prema Pekingu teorije o misterioznom letu MH370 i nestanku i dalje izlaze u javnost.

Jedna od posljednjih je izašla u javnost u ponedjeljak kada je bivši direktor Kiwi International Airlinesa Ewan Wilson rekao istražiteljima iz Birminghama kako vjeruje da je pilot Zaharie Ahmad Shah, koji je upravljao avionom MH370, planirao srušiti avion i ubiti 227 putnika i članova posade isključivanjem dovoda kisika, piše International Business Times.

Prije nego li je isključio spremnik s kisikom, Wilson smatra kako je glavni pilot namjerno iz komunikacije s kontrolnim tornjem isključio kopilota Fariq Hamida. Nakon toga, Zaharie je skrenuo avion koji je na kraju ostao bez goriva i srušio se u Indijski okean. Eliminacijom svih ostalih scenarija Wilson je došao do zaključka kako je za nestanak aviona kriv suicidalni pilot.

Wilson je više o svojoj teoriji da je za nestanak malezijskog aviona odgovoran glavni pilot napisao u knjizi 'Goodnight 370'. Smatra kako bi kompanije više pažnje trebale posvetiti psihičkom i mentalnom zdravlju svojih pilota koji su, kaže Wilson, samo ljudi a izloženi su velikom stresu i pritisku.