GLOBUS

Škoti glasaju na referendumu o nezavisnosti

Pravo glasa ima 4.285.323 ljudi

Srna

18.9.2014

U Škotskoj se danas održava referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, na kojem pravo glasa ima 4.285.323 ljudi.

"Da" ili "ne"

Pitanje na glasačkom listiću glasi: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?", a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Glasanje traje od 7 do 22 sata po lokalnom vremenu, a odvijat će se na 2.608 glasačkih mjesta.

Očekuje se da će rezultat referenduma biti poznat sutra ujutru. Glasovi će se brojati u 32 lokalne administrativne jedinice u Škotskoj, prenio je BBC.

Bit će uračunati i glasovi 789.024 ljudi koji su se registrovali za dostavljanje glasačkog listića poštom, što je rekordan broj registracija za ovakav način glasanja u Škotskoj.

Nakon što rezultati budu poznati u svim glasačkim jedinicama, ishod referenduma bit će objavljen u Edinburgu.

Rezultati posljednjih anketa pokazali su da je razlika između pristalica i protivnika nezavisnosti veoma mala, uz minimalno vodstvo zagovornika očuvanja jedinstvene države.

Veliki posao za kladionice

 Na današnjem referendumu o nezavisnosti Škotske od Britanije, kako se pune biračka mesta, tako i kladionice s pažnjom prate glasanje jer bi, u slučaju pobjede nacionalista, morale da isplate milionsku svotu kladioničarima. Kladionica " Ladbrokes" saopćila da je do ponedjeljka širom zemlje primila opklade u vrijednosti od rekordnih 250.000 funti. 

Kladionica "Paddy Power" navodi da je i kod njih vrijednost opklada dostigla šestocifrenu cifru, prenosi britanski Independent. I druge kladionice su saopćile da je riječ o događaju van oblasti sporta za koje je vladalo rekordno interesovanje kladioničara. Ako nacionalisti pobjede na referendumu, kladionice strahuju da će da izgube čak do milion funti. 

U prilog tome govori opklada od 20.000 funti koja je uplaćena u kladionici "Ladbrokes" u zapadnom Londonu i to u prilog nezavisnosti Škotske. U Škotskoj je 30 posto kladioničara glasalo za opciju da nacionalisti pobjede, što je samo malo više od 28 procenata koliko je u drugim dijelovima Britanije glasalo za isti tabor. 

Kladionica "Paddy Power" je navela da očekuje da će isplatiti novac za opklade koje su se ticale izlaska birača na referendum, za koju se smatralo da će biti oko 60 posto, dok posljednji pokazatelji govore da će možda dostići 82 procenta - što bi bio najveći izlazak u historiji glasanja na ostrvu, prenosi agencija Tanjug.