BIH

Grožđe 40 posto slabije rodilo nego lani

Počela berba u „Agrofin" vinogradima

P. M.

18.9.2014

Na 165 hektara vinograda, kojim gazduje "Agrofin" d.o.o. Trebinje, berba grožđa počela je prekjučer, a očekuje se rod od 1,2 miliona kilograma.  Prema riječima Dragana Anđelića, direktora "Agrofina" i jednog od vlasnika, prinosi ove godine su za 30 do 40 posto manji od očekivanih.
 
- Rod je dosta desetkovan. Parcele su dobro održavane, međutim vremenske prilike su bile takve, naročito u posljednje vrijeme nisu dozvoljavale grožđu da dozre. Velike kiše, blato, to je sve iziskivalo da nismo postigli željeni kvalitet grožđa, a, također, ni kvantitet, tako da za 30 do 40 procenata je smanjena količina - kaže Anđelić.

Dodaje da su smanjeni kvalitet željeli da  kompenziraju cijenom koju su spustili ispod prošlogodišnje.

- Beremo samo zdravo grožđe. Cijena 1 kilograma vranca, merlota i šardonea, koji su lani bili 1,15 KM, sada su 0,70 KM, zatim smederevka je 0,50 KM, a šarenica za rakiju je recimo 0,40 KM. Ove veoma popularne cijene izazvale su veliku zainteresiranost. Baš danas sam sklopio dogovor s jednom vinarijom, za nekih 40 do 50 tona. Dakle, prvo idemo da podmirimo naše kupce koji su to bili i prethodnih godina, zatim tu su i građani Trebinja, koji se već sada upisuju na spiskove, pa ako preostane neka količina preradit ćemo je u našim vinarijama - navodi Anđelić i dodaje da planiraju da gro vinogorja poberu do kraja ove nedjelje.

230.000 KM za zaštitna sredstva vinove loze dala je ove godine firma "Agrofin"