BIH

"Željeznice" izgubile posao vrijedan 27 miliona maraka

Ništa od iznajmljivanja Talgo garnitura Turskoj

M. AŠČIĆ

18.9.2014

Posao iznajmljivanja devet Talgo garnitura "Željeznicama Turske", kojim su "Željeznice FBiH" trebale spasiti 27 miliona maraka, prema svemu sudeći je propao, saznaje naš list iz izvora bliskih ovoj državnoj firmi.

Iako niko do članove Uprave, s Nijazom Puzićem (SDP) na čelu, nije o tome htio govoriti za "Avaz", od višemilionskog iznajmljivanje Talgo garnitura Turskoj, kako tvrde naši sagovornici, nema ništa.

"Željeznice FBiH", saznajemo, nisu uspjele pobijediti na tenderu koji su prije nekoliko mjeseci raspisale "Željeznice Turske", iako su sve vrijeme obmanjivale javnost da je ovaj posao pri kraju. No, ovu vijest već danima vješto kriju od željezničara i bh. javnosti.

Zufer Vlajčić, pomoćnik direktora željezničkog operatora ŽFBiH, koji je prije dva mjeseca tvrdio da je prisustvovao otvaranju ponuda, danas kaže da ne zna ništa o ovom poslu.

- Mene više ne pitajte ništa. Eto vam Uprava, neka vam oni sve kažu. Ja više ništa ne znam - rekao je jučer Vlajčić.

U Upravi firme zvanični odgovor na naš upit nismo dobili.

Za nabavku devet Talgo garnitura za ŽFBiH 2009. je potpisan kreditni ugovor s vladom Španije vrijedan 130 miliona KM. Prvi Talgo vozovi u BiH su dovezeni 2010. i od tada se nalaze u hangarima. Njihovu kupovinu istražuje Tužilaštvo BiH.

9 miliona KM trebao koštati najam na godinu