GLOBUS

Obama: Ne učestvujemo u kopnenim misijama u Iraku

Predsjednik SAD-a "čvrsto" ponovio

Autor:Fena

17.9.2014

 Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je "čvrsto" ponovio u srijedu da američki vojnici u Iraku ne učestvuju u borbenim misijama protiv organizacije Islamska država.

- Američke snage koje su raspoređene u Iraku nemaju i neće imati borbenu misiju - izjavio je Obama iz vojnog zapovjedništva za Bliski istok i Središnju Aziju (Centcom) u Tampi na Floridi.

- Ja vas neću uključivati u novi rat na kopnu u Iraku - oštro je rekao on, dan nakon izjava generala Martina Dempseya,  koji je rekao da bi vojni savjetnici mogli biti poslani u borbe.

Obama je rekao da će koristiti  zračne snage i trenirati i opremiti  partnere.

-Mi ćemo voditi široku koaliciju zemalja koje imaju interes u ovoj borbi, jer ne radi se jednostavno o Americi protiv IS-a. Radi se o svijetu koji odbija brutalnost IS-a - - izjavio je Obama nakon što se susreo s generalom Lloydom Austinom, šefom Centcoma.

Za američkog predsjednika, Sjedinjene Američke Države se ne mogu angažirati "same" u ovoj borbi.

- Iskustvo nas je naučilo da kad radimo stvari sami i kad ljudi u ovim zemljama nisu uključeni, čim odemo, isti problemi izbiju na površinu. Stoga, dakle treba raditi drugačije - rekao je Obama.