GLOBUS

"Nakon američkih napada porasla podrška Islamskoj državi"

James Comey pred Komisijom o unutrašnjoj sigurnosti

Autor:Fena

17.9.2014

Podrška organizaciji Islamska država je napredovala nakon američkih udara u Iraku i broj boraca ove grupe je porastao, izjavio je u srijedu direktor FBI-a i američki šef protiv terorizma.

- Opsežno korištenje socijalnih medija od strane (grupe Islamska država) IS-a i rastuća podrška putem interneta (koji oni koriste) su povećani nakon početka američkih udara u Iraku 8. augusta, izjavio je direktor FBI-a James Comey pred Komisijom o unutrašnjoj sigurnosti Zastupničkog doma.

Broj boraca ove organizacije u Siriji i Iraku je između 20.000 i 31.000 ljudi, precizirao je Matthew Olsen, direktor Nacionalnog antiterorističkog centra, naglasivši da ovaj broj odražava globalno "povećanje broja efektiva", posebno nakon nedavnih američkih udara.

On je naglasio "vrlo sofisticiranu propagandu" džihadističke grupe "koja prevazilazi" druge organizacije i vjerovatno ima "uticaj na regrutaciju".

Nakon pogubljenja odrubljivanjem glava dva američka i trećeg britanskog taoca, Jamesa Comeya, ocijenjeno je da bi "IS i druge strane terorističke organizacije mogle nastaviti s hapšenjem američkih talaca da bi natjerali američku vladu da napravi ustupke što bi samo ojačalo IS i njegove buduće terorističke operacije".

Međutim, obavještajne službe ne raspolažu "nikakvom informacijom koja bi pokazala da IS priprema napad na Sjedinjene Američke Države", dodao je Olsen, na istom prijemu.

Od 8. augusta, američke snage su izvele 167 zračnih udara na džihadističke ciljeve u Iraku.