BIH

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću: Nismo gađali civile u Ahatovićima

Nekadašnji pripadnik Vojske RS Stojan Đino

Autor:Fena

17.9.2014

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću u Haagu rekao je da su srpske snage izvršile protunapad na selo Ahatovići kod Sarajeva, te da u tim borbama nisu gađana mjesta na kojima su bili civili.

Nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i Vojske Republike Srpske (VRS) Stojan Đino kazao je da su muslimanske snage 29. maja 1992. godine počele s granatiranjem, a narednog dana u jutarnjim satima granatirana je i kuća njegove porodice.

Dodao da su se nakon toga počele voditi borbe, ali da srpske snage nisu izvršile napad već protunapad kako bi branile svoje kuće. Na pitanje odbrane da li su u borbama granatirana mjesta na kojima su bili civili, Đino je rekao da su “gađana isključivo mjesta sa kojih je muslimanska artiljerija dejstvovala”.

- Gađana su mjesta artiljerije, ali postoji mogućnost da su pogođene kuće. Ali vjerujte da ja, nakon zauzimanja Ahatovića, nisam vidio srušene kuće - kazao je svjedok.

Tužilaštvo je utvrdilo da su u borbama kod Ahatovića srpske snage zarobile otprilike 50 pripadnika Zelenih beretki i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su nakon toga pretučeni.

- Moja jedinica zarobila je 19 vojnika. Od ovih 19 niko nije bio maltretiran - rekao je svjedok, dodavši da je on u kasarnu Rajlovac došao tek kasnije, kada je i saznao za te događaje.

Na pitanje Tužilaštva da li je srpska vojska uništila džamiju u Ahatovićima, svjedok je ogovorio potvrdno, te da je i on to vidio, ali da se to desilo u tokom borbe. On je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za terorisanje građana Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na civile.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Svjedok je rekao da početkom rata u njegovoj jedinici nije bilo profesionalnih vojnika, već su se mještani počeli sami organizirali kako bi branili svoje kuće.

- Tu je živjelo više srpskih porodica. Jedna porodica imala je svoju organizaciju, a druga svoju, a tada nisu postojala nikakva odjeljenja i vodovi. Ali možemo reći da su postojala odjeljenja porodica, a moja porodica je bila u odjeljenju Đino. Ljudi su noću ispred svojih kuća čuvali straže - kazao je Đino.

Govoreći o snajperskom djelovanju, svjedok je izjavio da u njegovoj jedinici niko od vojnika nije bio na profesionalnoj obuci za snajperiste.

Na početku suđenja Tužilaštvo je završilo unakrsno ispitivanje svjedoka, bivšeg zamjenika komandanta Rajlovačke brigade Mihajla Vujasina, koji je kazao da je bio protiv da njegova brigada ide u akciju oslobađanja Sokolja zbog previsokog rizika za stradanje civila i vojnika.

Na pitanje da li je svoje protivljenje prenio pretpostavljenima, svjedok je rekao da nije, jer nije imao priliku. Suđenje će se nastaviti 18. septembra, javio je BIRN - Justice Report.