LIFESTYLE

Novinari oduševljeni: iPhone 6 najbolji smartphone na svijetu

Prve recenzije nevjerovatno pozitivne

(J. Be.)

17.9.2014


Novinari brojnih listova i internet portala gotovo su jednoglasno proglasili novi iPhone 6 najboljim pametnim telefonom na svijetu.

Naime, prve recenzije su nevjerovatno pozitivne da djeluju kao plaćena reklama, a Appleova igračka brojne oduševljene recenzente nije osvojila samo dizajnom već i napretkom u odnosu na uređaje koji su mu prethodili.

Ipak, iPhone 6 Plus nije naišao na isti odgovor, a mnogi ovaj "phablet" smatraju prevelikim.

Walt Mossberg iz Recodea proglasio je "šesticu" najboljim pametnim telefonom iako tvrdi da je isprva pomislio kako je ipak riječ o prevelikom uređaju dok se njegova kolegica Lauren Goode jednostavno zaljubila u iPhone 6 Pus rekavši kako do nove Appleove igračke nije našla "phablet" koji bi joj se svidio.

Ekipa s The Vergea oduševljena je kamerom i tvrde da je riječ o "gotovo savršenom" telefonu ili barem najboljem telefonu koji trenutno možete pronaći u ponudi.

Neki već zamjeraju Vergeu na licemjerju jer veličinu Samsung Galaxy Notea 3 nazvali su "apsurdnom" dok u slučaju Plusa to ne čine, a govorimo o razlici od 1,4 milimetra.

Charles Arthur je za The Guardian napisao da napokon imamo "veći iPhone koji su ljudi tražili" i dodao da se radi o "predivno izrađenom telefonu" čiji je jedini nedostatak previsoka cijena za one koji se ne žele ugovorom vezati za nekog teleoperatera.

U Guardianu se oglasio i poznati zaljubljenik u gadgete, Stephen Fry, koji je iPhone proglasio "najboljim uređajem ikad napravljenim". U svom je osvrtu spomenuo i da obožava Androide i Windows pametne telefone, ali da je Apple ovog puta učinio pravu stvar te predvidio da će broj prodanih uređaja potvrditi ono što je napisao.

S TechCruncha poručuju da je kamera izvrsna i dodaju da će se iPhone 6 Plus posebno dopasti gamerima dok je bloger Jim Dalrymple, uprkos brojnim predrasudama, priznao da ga je Plus osvojio, ali i dodao: "Ipak se još uvijek ne mogu zamisliti kako uokolo hodam s uređajem koji je velik kao iPhone 6 Plus. Izgledao bih glupo".

Molly Wood iz New York Timesa pohvalila je novi operativni sistem i dodala da novi, tanji iPhonei nisu "apsolutno zakucavanje", ali da rade dobro i da je to nešto što se od Applea i očekuje.

Wall Street Journal smatra da je Apple napokon uspio doći do nivoa Samsunga koji je prvi došao s idejom pametnih telefona velikog ekrana i dodao da je riječ o "najugodnijem telefonu koji je držao".

Mashable također hvali kameru, s posebnim naglaskom na video snimanju, a Bloombergov je novinar komentarisao da korisnici imaju još manje razloga za kupovinu Androida.

U svakom slučaju, ovo oduševljenje će s vremenom vjerovatno splasnuti, a tada ćemo napokon dobiti i objektivne osvrte koji neće u tolikoj mjeri biti uvjetovani sasvim razumljivom, ali ipak refleksnom reakcijom koju mnogi imaju kada u rukama drže novu igračku.