BIH

Sava poplavila polja kukuruza i soje, njivski putevi presječeni

Nivo vode i dalje u blagom porastu

N.Tr.

17.9.2014

Tiho,ali ipak podmuklo voda iz savskog korita plavi plodna posavska polja uz priobalje u oraškoj Posavini. U posljednja 24 sata razina Save na tom području porasla je za 8 centimetara uz povremenu stagnaciju zbog razlijevanja rijeke iz korita prema odbrambenom savskom nasipu.

Dva dana je postepeno punila rupe u rejonu livada u Donjoj Mahali,uz nasip u Tolisi,Ugljari i drugim mjestima uz rijeku da bi u srijedu postupno počela plaviti plodna posavska polja zasijana kukuruzom, sojom i drugim poljoprivrednim i ratarskim kulturama. Jučer je novinar „Dnevnog avaza“ obišao dio poplavljenog područja u Donjoj Mahali i Ugljari na lokaciji tzv. Poloja i uvjerio se u nedaće koje voda iz Save u svega četiri mjeseca po drugi puta nanosi poljoprivrednicima tog kraja.

- Evo,zasijao sam kukuruz odmah poslije majskih poplava. Dio sjemena sam dobio,a veći dio kupio. Zemlju sam ponovo obradio, kukuruz zasijao, prihranjivao ga i evo vidite što je voda danas učinila. Ukoliko vodostaj i dalje bude veliki i ne dođe do povlačenja vode u riječno korito ostat ću  bez ljetine - žali nam se Marijan Živković s područja Orašja.

sava-poplavila

Polja soje pod vodom (Foto: N.Trogrlić)

Osim njegovog,pod vodom su i druga brojna polja zasijana nakon majskih poplava. Većina vrijednih Posavaca strahuje za ovogodišnji urod jer ukoliko bi voda u narednom razdoblju narasla za 80-tak centimetara u ozbiljnoj opasnosti bi bio i rejon Basutske koja je žitnica oraške Posavine. Osim toga stanovništvo je u strahu zbog oštećenih obrambenih savskih nasipa, ali za sada niko ne paničari jer nivo Bosne nije toliko  zabrinjavajući da bi se naglo podigla razina Save kojoj upravo Bosna zna često podići vodostaj od Bosanskog Šamca nizvodno do te mjere da Posavci strahuju od poplava.

Koliki će biti vodeni val koji treba za nekoliko dana stići do oraške Posavine niko ne zna. Bolje upućeni poznavatelji Save kažu da će se voda iz nje razlijevati do odbrambenog nasipa i da ne bi trebalo biti većih opasnosti. Jedini problem mogu predstavljati nove padavine u područjima kroz koje protiče rijeka Bosna koje bi dovele do novog rasta Bosne, a njenim ulijevanjem kod Bosanskog Šamca u Savu i te rijeke. Posavci ovih dana osluškuju vremensku prognozu plašeći se novih nedaća koje može pričiniti nemirna Sava.

Prema posljednjim mjerenjima u 15 sati razina Save kod Grebnica blizu Bosanskog Šamca je 824 centimetra,a kod Županje (RH) 767 centimetara i na snazi je pripremno stanje za odbranu od poplava u toj slavonskoj općini.

sava-poplavila-2

I drugi ovogodišnji urod kukuruza pod vodom (Foto: N.Trogrlić)