CRNA HRONIKA

Krio se po Hercegovini: Pedofil iz Amerike prebačen u Imigracioni centar BiH

Uhapšen tokom vikenda u Uzarićima kod Širokog Brijega

M. Sm.

17.9.2014

Majkl R. Vučić (Michael, 41), državljanin Sjedinjenih Američkih Država, kojeg su tamošnje vlasti osumnjičile za višestruko seksualno zlostavljanje 13-godišnjakinje, kojoj je, inače, bio učitelj u školi u Lake Forestu (Ilinois), kako saznajemo, ne nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu, kako su to neki mediji prenijeli, nego u Imigracionom centru, gdje je smješten rješenjem Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako nam je kazala portparol ove službe Sanja Škuletić-Malagić, M. R. V. se nalazi u Imigracionom centru s obzirom na činjenicu da je na teritoriji Bosne i Hercegovine boravio bez važećeg dokumenta.

- On se, dakle, nalazi u Imigracionom centru zbog kršenja imigracijskih propisa naše zemlje. Služba sarađuje s američkim vlastima u vezi s njegovim izručenjem - rekla nam je ona.

Prema neslužbenim informacijama, Vučićev pasoš američke vlasti proglasile su nevažećim, najvjerovatnije odmah nakon njegovog dolaska na tlo Hercegovine, gdje se, suočen s teškim optužbama i uz kauciju od milion dolara, skrasio kod rodbine, koju je, pak, posljednji put posjetio kao dječak.

Informaciju o njegovom boravku u Hercegovini najprije su provjeravali pripadnici Policijske stanice Čitluk, koji su ga i locirali u mjestu Služan kod Čitluka, a uhapšen je tokom vikenda u Uzarićima kod Širokog Brijega.

Iako njegova rodbina koju smo danas kontaktirali, uopće nije bila raspoložena za davanje bilo kakvih informacija, saznajemo da je u jednoj kući u Služnju, iz koje skoro nikako nije izlazio, boravio od kraja avgusta. Uhvaćen je u Uzarićima, gdje je, također, imao rođake.

Vučić je, navodno, još 2012. u pet navrata u svom uredu zlostavljao 13-godišnju djevojčicu. Ona je dvije godine poslije cijelu priču iznijela svojoj baki i djedu. Uz nju, Vučić je, navodno, zlostavljao još dvije djevojčice.

Iako je policija nakon prijave 13-godišnjakinje pokucala na njegova vrata, kako tada nisu imali nalog za hapšenje, on je to iskoristio i pobjegao, navodno najprije u Berlin, a nakon toga u Hercegovinu.