BIH

Kakanj ne postoji za Vladu Federacije

Još jedno razočarenje sa višeg nivoa vlasti

Az. S.

17.9.2014

Još jedna u nizu prevara i obmana sadašnje garniture Vlade Federacije na čelu sa Nerminom Nikšićem (SDP). Naime  u rudarski Kakanj stigla je vijest koja je dočekana sa razočarenjem i nevjericom. U situaciji kada veliki broj kakanjskih porodica koje su ostale bez domova zbog prirodne nesreće odbrojava dane do zime i sa čežnjom iščekuje pomoć za izgradnju kuća, iz Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće Kaknju je  dodijeljeno skromnih, simboličnih i apsolutno nedostatnih 108.000 KM za izgradnju i obnovu uništenih i oštećenih kuća. 

Za ovaj iznos ne mogu se izgraditi ni tri kuće, a u Kaknju je prirodnom nesrećom uništeno 35 stambenih objekata. Osim toga, propisana je i dugotrajna procedura realizacije ovih sredstava. Ovaj slučaj nekorektnog odnosa prema Kaknju nije prvi. 

Prilikom ovogodišnje raspodjele sredstava iz GSM licence u svrhu izgradnje puteva Kaknju je dodijeljeno 0 KM. I tu nije kraj. Nedavno je na federalnom nivou donesena odluka o raspodjeli sredstava iz zajma Svjetske banke. Ova sredstva su namijenjena za hitan oporavak od poplava u BiH. Izvršena je raspodjela 15 miliona KM, a Kaknju opet nije dodijeljena niti jedna marka.

Vrhunac apsurda se ogleda u činjenici da će kakanjski porezni obveznici vraćati ovaj zajam premda nisu dobili ni marku iz ovih sredstava. Kakanjci se sa pravom pitaju da li je Kakanj grad koji stvara novu vrijednost i puni budžete svih nivoa vlasti zaslužio ovakav tretman od strane viših nivoa vlasti.