DIJASPORA

Roterdam: Holandski IND upao u prostorije bošnjačke džamije!

Prijavili imama da radi 'na crno'

A. Hu.

17.9.2014

Holandska Služba za imigraciju i naturalizaciju (IND) upala je prije nekoliko dana u prostorije bošnjačkog IKC “Selam” Roterdam zbog navodnog rada ‘na crno’ imama Aldin ef. Šahbazovića, saznaje “Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora.

Kako saznajemo, riječ je o imamu koji je s turističkom vizom i urednim papirima od Rijaseta IZ BiH poslat na tromjesečnu praksu i probu s obzirom da je jedan od kandidata za novog imama džemata u konkursnoj proceduri koju je pokrenuo džemat u saradnji s Uredom za dijasporu Rijaseta IZ BiH.

Vijest je sa zabrinutošću primljena među džematlijama IKC “Selam” koji je tek krenuo s oporavkom nakon dvogodišnjih unutarnjih podjela i blokada zbog otkaza bivšem imamu.

Holandski zakon formalno zabranjuje rad svim osobama koji borave u zemlji po osnovu turističke vize, ali u Izvršnom odboru džemata vjeruju da ništa nije učinjeno mimo zakona i da će brzo sprati ljagu koja je došla nenadano i u osjetljivom trenutku.

“Nadamo se da ćemo nastalu situaciju riješiti u okviru pozitivnih zakonskih propisa države Holandije i nastaviti s procedurom prijema novog imama kako je i dogovoreno s Rijasetom IZ BiH”, rekao nam je kratko Jusuf Elezović, predsjednik IKC “Selam”, uvjeren da će za boravak mladog imama kao i ostalih koji trebaju doći na probu imati razumijevanje državnih vlasti.

U IKC “Selam” više brine činjenica što su službenici IND, kako su sami kazali, ‘došli po prijavi” u prostorije na adresi Ebenhaezerstraat 58 pa džematlije sumnjaju da nova neugodnost ima veze s epilogom raspleta dvije turbulentne godine u ovom džematu, koji se podijelio za i protiv otkaza bivšem imamu.

Dobra reputacija u holandskom društvu

Iako IZ Bošnjaka Holandije uživa dobru reputaciju u holandskom društvu, posljednji događaji, po nekima, imaju veze i zbog općenito pojačanog nadzora holandskih sigurnosnih službi prema svim vjerskim zajednicama muslimana u zemlji.

Razlog je regrutacija sve većeg broja tzv. “džihadista” koji odlaze na ratišta u Siriju i Irak pa su preduzete pojačane kontrole. Od 140 registriranih boraca za tzv.Islamsku državu oko 15 se vodi kao poginuli a među njima, u obje grupe, po zvaničnim statistikama, nisu zabilježeni slučajevi Holanđana bosanskoga porijekla.