BIH

Radnici „Konjuha“ traže da Vlada TK otkupi njihove dionice

Protest nezadovoljnih radnika u Tuzli

A. H.

17.9.2014


Radnici uništenih preduzeća Tuzlanskog kantona i  danas su pred zgradom Kantonalnog suda i Tužilaštva u Tuzli  protestovali zbog kriminalne privatizacije njihovih firmi , te neučinkovitosti  pravosuđa u procesuiranju odgovornih za kriminal počinjen prilikom privatizacije. Od pravosuđa su zahtjevali da  preispita način kako su se pojedini domaći i strani  kupci  domogli njihovih preduzeća, te raznim malverzacijama bivše radnike istjerali na ulicu.

Podršku protestu dali su i radnici živiničkog „Konjuha“, koji su, prema riječima njihovog predstavnika Muje Gavranovića,  završili  proces prikupljanja dionica svoje firme kako bi, prema ranijem dogovoru,  Vladi TK  prodali 68,62% vlasništva.

- Ovo je posljednja šansa da „Konjuh“ preživi. Očekujemo da Vlada TK sada provede svoje odluke, odnosno da u roku od 15 dana završi posao prijenosa vlasništva sa dioničara na Vladu. Premjer nam je ranije kazao da Vlada ima obezbjeđena sredstva za otkup dvije trećine dionica. Nadamo se da nas Vlada neće izdati, ali, ukoliko do toga dođe, onda nastupa jedna nova situacija o kojoj ne smijem ni da pomislim – kazao je Gavranović.

Okupljeni radnici danas su ispred Suda i Tužilaštva TK svoj protest nastavili pred sjedištem Vlade TK gdje su se prethodno bili okupili  radnici „Dite“ Tuzla.