BIH

Suljagić: Neću učestvovati u debati FTV zbog povlaštenog kandidata koji trenutno obavlja funkciju u Predsjedništvu

Kandidat Demokratske fronte-Željko Komšić za Predsjedništvo pisao uredništvu

Redakcija

17.9.2014

Emir Suljagić, kandidat Demokratske fronte-Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH uputio je danas pismo uredništvu Radiotelevizije Federacije BiH u kojem ih obavještava da neće učestvovati u planiranim predsjedničkim debatama na FTV zbog povlaštenog tretmana kandidata koji trenutno obavlja tu funkciju. U pismu se navodi:

Želim ovim putem da Vas obavijestim da neću učestvovati u debati kandidata za člana Predsjedništva BiH zakazanoj za 6. oktobar 2014. godine.

Ova odluka nema veze sa mojim stavovima o uređivačkoj politici Vaše kuće, nego treba da doprinese ravnopravnom tretmanu svih kandidata za člana Predsjedništva BiH. Cijenim, naime da je u ovom slučaju zaobiđena uobičajena praksa da se u televizijskoj debati suoče kandidati za istu funkciju, odnosno za isto mjesto i da u skladu sa demokratskim standardima onaj koji taj posao obavlja odgovori na pitanja o četiri godine koje su iza nas.

Smatram da to daje povlašten položaj kandidatu koji trenutno obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH i njega još jednom pozivam na debatu pod jednakim uslovima sa svim kandidatima za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

FTV pozivam da pošto još ima vremena, kao što su to uradili BHRT, odnosno kao što su zajednički organizovali NTV Hayat i TV1, organizuje predsjedničku debatu u koju će biti pozvano svih deset kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka pod jednakim uslovima.

Svoje vrijeme ću stoga radije provesti razgovarajući direktno sa građanima BiH i iznoseći im svoju viziju i svoj plan za BiH, nego učestvovati u debati na kojoj ne mogu postaviti pitanja na koja znam da i oni žele čuti odgovor.