ZDRAVLJE U KUĆI

Izgledati dobro unatoč godinama

Zrelo doba žene i muškarca

Prof. dr. Edin Suljagić

17.9.2014

Najbitnija promjena u koži nastala biološkim starenjem i ubrzanim djelovanjem UV zraka je propadanje kolagena i pojava pigmentnih promjena na licu i fotoeksponiranim dijelovima tijela.

Dva su osnovna razloga starenja kože. Prvi je prirodno starenja, neizbježan proces koji je povezan s hronološkim starenjem, odnosno unutrašnjim biološkim satom. Drugi je utjecaj vanjskih faktora, ponajprije ultraljubičastih zraka, ali i dima cigareta i alkohola, koji ubrzavaju proces starenja kože, koji bi se zdravim ponašanjem inače mogli odgoditi za kasniju životnu dob.

Suha koža

Dobro je poznato da su UV zraci primaran uzrok većine znakova prijevremenog starenja kože – bora, suhoće kože i neravnomjerne pigmentacije (fotostarenje – photoaging). Prodorom u kožu UVA i UVB zrake oštećuju strukturu kolagena i elastičnih vlakana, uzrokujući gubitak gipkosti i elastičnosti kože te sposobnost vezanja vlage, uz postepeno razvijanje bora. Zbog takvih promjena dermis postaje sve tanji, a kapilari sve vidljiviji!

Na licu se primjećuje svaka promjena, bilo crvenkaste ili smećkaste. Također, današnja kultura brzog životnog ritma,  stalnog pritiska uspješnosti stavlja imperativ lijepog i besprijekornog izgleda. Razumijevanja za mrlje i kapilare na licu nema. Na kraju krajeva, niko ne voli imati mrlju ni na košulji, a pogotovo ne na licu. Sa starenjem se na licu i rukama pojavljuju  različite mrlje tipa lentigines, pigmentacije, staračke ili sunčane pjege i reakcija je uvijek ista – potrebno ih je ukloniti.

Melanin je kožni pigment koji se producira u melanocitima, ćelijama bazalnog sloja epiderma. Postoje bitne razlike u količini melanina vezanog za različite rase. Melanin je pigment koji nas štiti od opekotina tako što pravi tzv. melaninski štit iznad korneocita – ćelija kože, a također nas štiti od karcinoma kože i prekancerskih lezija. Svakako da zaštita ni kod crne kože nije potpuna!

Međutim, postoji i negativna strana melanina, kao što je sposobnost vezivanja različitih hemikalija, metala, lijekova i droga (npr. kokaina) koji bi bio izlučen iz organizma. Upravo na sličnom principu djeluje hidrokinon koji blokadom enzima tirozinaze blokira stvaranje pigmenta melanina.

Ako isključimo genetski faktor, koji svakako ima veliku ulogu u stvaranju pigmentacija, postoje brojni uzroci kao što su:

1. Hormonalni uzroci (npr. trudnoća)

2. Terapija estrogenima  (kontracepcija)

3. Tumori nadbubrežne žlijezde

4. Prehrana (manjak vitamina B 12)

5. Lijekovi i neke hemikalije (tetraciklini, kozmetički preparati)

6. Neke kožne bolesti

7. Upala kože – inflamatorne hiperpigmentacije

8. Tumori kože

9. Izlaganje suncu

Terapija pigmentnih lezija sastoji se iz dva dijela. Prvi dio su kreme koje pacijent nanosi u kućnim uvjetima. Druga supstanca koja se koristi u liječenju pigmentnih promjena je azelaična kiselina (skinoren krema). Treća supstanca je glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično podesniji za veće površine lica ili kod osjetljivih koža.

Hidrokinon ili azelaična kiselina (skinoren) imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i adekvatnom zaštitom od sunca, kako bi terapija bila uspješna.

U profesionalnom tretmanu radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata preporučuje se kombinacija glikolne kiseline, kao i TCA – hemijski piling. Ovakvi tretmani štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšava se tonus ćelija kože, smanjuju se bore, pa se u kombinaciji s botoks tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiseline (Restylane) koriste u antiaging programima.

Crveni kapilari

U terapiji pigmentnih promjena je vrlo bitno unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen,  vitamin E), u cilju usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija.

Za one koji nemaju dovoljno vremena dolaziti na tretmane ili su nestrpljivi u očekivanju rezultata se konačno može ponuditi nešto sasvim novo: Za skidanje crvenkastih kapilara i „rubinskih crvenkastih tačkica najčešće se koristi Beauty Star – laser – 532 nm, snažni diodni laser selektivne talasne dužine od 532 nm koji se s velikim afinitetom veže za hemoglobin. Sa velikim uspjehom koristi širom Evrope i SAD za odstranjivanje crvenih kapilara.

Potrebno je uraditi 2-3 tretmana, efekt je vidljiv neposredno po tretmanu jer crvenkasti kapilari postaju sivkasti. Za obnavljanje površnih ćelija odumrlog epiderma i brisanje linija, sitnih bora i pigmentacija najbolji rezultati postižu se modernom tehnologijom poput frakcijskog lasera i PEARL lasera.

Oba laserska tretmana su neagresivna bez krvarenja, bez previjanja i anestezije, a postiže se fantastičan efekt obnavljanja kože lica. Nakon sedam dana od tretmana se pojavljuje glatka, sjajna, podmlađena koža lica.

Pigmentne mrlje

Za uklanjanje pigmentnih mrlja na licu, šakama (staračke pjege  - lentigines) i sunčanih pjega na ramenima, nadlakticama i vratu, kao i za skidanje nepoželjnih tetovaža, koristi se Tattoostar laser 694 nm. Kontraindikacija gotovo da i nema.

Zaštita od sunca

I na kraju važna napomena. Kada skinemo, moramo se i dalje stalno štititi od sunca adekvatnom zaštitom kako bismo spriječili ili barem usporili stvaranje novih!