ZDRAVLJE U KUĆI

Povrede najčešće nanese nestručna osoba

Perforacija maternice je ozbiljno stanje

Prim. dr. Džemil Hujdurović

17.9.2014

Perforacija maternice (perforatio uteri) je povreda koja nastaje pri instrumentalnim manipulacijama u maternici ili pri pokušaju provokacija pobačaja. Najčešće je, nažalost, vrše neuki aborteri koji ne poznaju anatomiju ženskih spolnih organa.

Vrlo rijetko perforaciju maternice može načiniti i sama žena koja pokušava prekinuti neželjenu trudnoću. Ako s tom namjerom zavlači čvrste i šiljate predmete, trudnica može probiti zid maternice, pa čak i povrijediti neki od susjednih organa.

Mala karlica

Istina, perforacija maternice može se desiti i u bolnicama, opet najčešće pri nasilnom prekidu trudnoće ili pri kiretaži i instrumentalnoj reviziji maternice kod već započetog pobačaja. Osim toga, perforacija se može napraviti i pri sondiranju maternice, dilataciji cervikalnog kanala, histreometriji, kao i prilikom još nekih ginekoloških intervencija.

U težim slučajevima, instrumentom ili predmetom kojim je probijen zid maternice mogu se oštetiti i drugi organi male karlice i trbušne šupljine.

Međutim, naročito su opasne perforacije koje načine nestručna lica. One su utoliko opasnije jer se za povredu ili ne zna ili, ako se povreda uoči, onda zavlada panika koja vodi još većim komplikacijama. Dakle, u takvim okolnostima lice koje nanese ovu povredu ili je nesvjesno toga ili, ako je zdravstveni radnik, bude zahvaćeno paničnim strahom i umjesto da prekine intervenciju na vrijeme, često je nastavlja nanoseći ženi još veće povrede.

Obilno krvarenje

U momentu nastajanja perforacije, zbog cijepanja trbušne maramice koja spolja oblaže maternicu, žena osjeti jaku bol, kao ubod nožem. Često pri tom dođe i do kolapsa. Ako se povreda ne zapazi i intervencija nastavi, dolazi do povreda ostalih organa trbušne duplje.

Bolesnica poblijedi, arterijski krvni pritisak pada, puls se ubrzava. Zatim, zavisno od mjesta i širine povrede, može doći do manje ili više obilnog unutrašnjeg krvarenja, pa i infekcije.

Očigledno je da je najsigurnija prevencija u tome da se trudnica nikad i ni po koju cijenu, ma šta je na to navodilo, ne prepušta manipulacijama nestručnih osoba.

Hitno u bolnicu

Ako se načini ili opazi već načinjena perforacija maternice, bolesnica se hitno mora prebaciti u bolnicu. Lice koje je nanijelo povredu treba pratiti bolesnicu i ljekaru pružiti potrebne podatke kako bi mu olakšao brzo uspostavljanje dijagnoze i poduzimanje terapijskih mjera.

Sve bolesnice s perforacijom maternice načinjenom izvan bolnice moraju se blagovremeno hirurški zbrinuti odnosno operirati.