ZDRAVLJE U KUĆI

Oprez, cvjeta ambrozija

Alergijske reakcije u ranu jesen

Dr. Katarina Dujmović, dermatovenerolog

17.9.2014

Ovo je period godine kada prijeti najveća opasnost od ambrozije.
Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen.

Broj oboljelih iz godine u godinu sve je veći jer se širi i ambrozija.
U našim krajevima ambrozija niče sredinom aprila, a cvjeta od početka jula do prvih mrazeva. Najviše dnevne koncentracije polena ambrozije u zraku su u septembru. Biljka proizvodi polen u velikim količinama, a oprašuje se vjetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka.

Vjetroviti dani
 
Polen je najviše rasprostranjen i izaziva najviše simptoma u toplim i vjetrovitim danima. Simptome alergijske reakcije na ambroziju su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečeni kapci.

Vrlo važnu ulogu u postavljanju dijagnoze imaju anamnestički podaci na osnovu razgovora s pacijentom, ali i klinička slika. Postoje različite vrste testiranja i pretraga koje je potrebno napraviti radi što preciznije dijagnostike i propisivanja određene terapije.

Različitim metodama liječenja mogu se ublažiti simptomi i smanjiti potreba za antialergijskim preparatima. Prije svega, valja izbjegavati alergene, s obzirom na to da izloženost njima pojačava rizik od nastanka alergija.
Liječenje antihistaminicima počinje prije sezone cvjetanja, a treba trajati do kraja djelovanja alergena.

Oštećenja kože

Kada govorimo o ambroziji, važno je reći da su najčešća staništa zapuštena zemljišta, uz puteve, ceste, željezničke pruge, obale rijeka, neobrađeni vrtovi i gradilišta.

Pri eliminaciji biljke se čupaju zajedno s korijenom, a pri tome treba koristiti zaštitne rukavice da ne bi došlo do oštećenja kože i kontaktnog dermatitisa. Manje površine obrasle ambrozijom treba pokositi i to prije cvjetanja. Za velike površine koriste se hemijska sredstva. S obzirom na to da je vrlo alergogena, ambroziju bi trebalo nastojati iskorijeniti.

Korisni savjeti

Provjerite ima li ambrozije u vašoj okolini i obavijestite o tome nadležne institucije.

U vrijeme cvjetanja ambrozije držite prozore zatvorene te izbjegavajte jutarnje provjetravanje prostorija (od 5 do 10 sati).

Ne sušite odjeću izvan kuće.

Perite posteljinu minimalno jednom sedmično.

Izbjegavajte izlaske između 10 i 16 sati tokom suhog, vrućeg i vjetrovitog vremena, kad su koncentracije polena u zraku najveće.

Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše, jer kiša ispire polen pa je tada njegova koncentracija u zraku najmanja.

Nakon povratka kući promijenite odjeću, istuširajte se i operite kosu prije spavanja jer se polen nakuplja na odjeći, koži i u kosi.

Ako je moguće, u vrijeme cvjetanja ambrozije promijenite mjesto boravka i otiđite na godišnji odmor na more ili u planine.

Koristite hipoalergene kozmetičke proizvode i sredstva za sunčanje.

Redovno pratite bioprognozu.

Koristite propisane lijekove.