ZDRAVLJE U KUĆI

Smijte se široko, budite samouvjereni

Implantat uspješno mijenja izgubljeni zub

Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

17.9.2014

Svako kome nedostaje jedan ili više zuba upoznat je s nelagodnostima smijanja i ishrane u javnosti. Ljudi počinju izbjegavati socijalna dešavanja, a kao rezultat toga osjećaju se izolirano. Sve ovo može utjecati na vaš svakodnevni život i samopouzdanje.

Savremeni zubni implantati mogu promijeniti vaš život. Da li je u pitanju jedan zub ili svi, zubni implantati mogu promijeniti vašu pojavu, govor, ishranu, oralno zdravlje, komfor i samopoštovanje.

Krune i mostovi

Zašto treba nadoknaditi zub koji nedostaje?

Gubitak jednog ili više zuba kvari vaš osmijeh, sposobnost da pravilno žvaćete, a utječe i na samu ishranu. Pore svih ovih važnih problema, gubitak zuba, također, uzrokuje gubitak kosti. Nakon gubitka zuba gubi se i stimulacija kosti vilice. Gubitak zuba mijenja i oblik lica pa, samim tim, izgledate starije.

Zašto treba izabrati zubni implantat?

Krune, mostovi, zubne proteze kratkoročno rješavaju kozmetički problem zuba koji nedostaje, ali ne zaustavljaju gubitak kosti. Krune i mostovi zahtijevaju brušenje zdravih zuba, što povećava rizik od nastanka karijesa i oštećenja zuba. Mostovi ne sprečavaju gubitak kosti. Proteze vremenom postaju nekomforne i nestabilne jer se vilice mijenjaju zbog same ishrane i govora.

Ugradnjom zubnih implantata ne oštećujemo zdrave zube. Zubni implantati, kao i prirodni zubi, stimuliraju vilicu i sprečavaju gubitak kosti. Vodeće stomatološke organizacije smatraju zubne implantate kao zlatni standard za zamjenu prirodnih zuba.

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su novi zlatni standard za zamjenu zuba. Oni se povezuju s našim zubima i omogućavaju stalnu potporu za krune i proteze. Zubni implantati izgledaju kao naši zubi i pacijenti imaju osjećaj da su to njihovi prirodni zubi i mogu trajati do kraja života.

Vodeće implantološke kompanije koriste nauku i inovacije da bi kreirale jedinstvene zubne implantate s provjerenom estetikom. Ti implantati su laki, dugotrajni, kompatibilni s ljudskim tkivom i napravljeni od titanija, najčešće upotrebljavanog materijala u implantologiji.

Zubni implantati trebaju imati doživotnu garanciju i detaljno trebaju biti klinički provjereni. Opcije tretmana koji uključuje primjenu zubnog implantata su sljedeće:

Stabilnost proteze

1 Zamjena jednog zuba koji nedostaje - Jedan zub koji nedostaje može biti zamijenjen zubnim implantatom, a da se pri tome ne oštećuje susjedni zub. Jednom kada je implantat ugrađen, na njega se postavlja suprastruktura koja predstavlja osnovu za definitivnu krunu.

2 Nedostatak više zuba - Ako vam nedostaje više od jednog zuba, zubni implantati mogu biti najbolji izbor. Može se ugraditi više implantata s individualnim krunama ili most, što vraća funkciju te može podmladiti vaš izgled.

3 Fiksne proteze na implantatima - Ako vam nedostaju svi gornji i donji zubi, stabilnost proteze može se trajno osigurati zubnim implantatima. Broj implantata varira od samog pacijenta. Vaši novi zubi su čvrsto povezani s implantatima, stimuliraju kost i sprečavaju gubitak kosti. Vaš stomatolog može skinuti protezu ako je potrebno zbog održavanja i čišćenja.

4 Pokretne proteze na implantatima - Ako vam nedostaju svi gornji i donji zubi, može se ugraditi više implantata koji će biti potpora za novu pokretnu protezu. Vaši novi zubi su čvrsto povezani s implantatima, stimuliraju kost i sprečavaju gubitak kosti. Vašu protezu možete skidati svakodnevno radi čišćenja.

5 Proteza stabilizirana implantatima - Ako vam nedostaju svi donji zubi, postoji još jedna mogućnost. Pokretna proteza može se fiksirati malim brojem implantata. Ovo nekad može biti finansijski najprihvatljivije rješenje. Nakon osointegracije, suprastrukture se postavljaju na implantate. Vaša proteza se s vremena na vrijeme može korigirati ili se može izraditi nova. Protezu možete skidati svakodnevno radi čišćenja.

Šta treba očekivati?

Potrebno je napraviti RTG snimak. Izrađuje se model vaših zuba i vilica da bi se odredio optimalan položaj implantata. Ponekad su potrebni koštani i mekotkivni graftovi da bi se napravilo dovoljno prostora za implantate.

Ugradnja implantata

Zubni implantati se ugrađuju u kost tokom bezbolne stomatološke intervencije. Nakon zarastanja kosti i desni, postavljaju se suprastrukture i krune. U većini slučajeva, možete dobiti privremene zube nekoliko dana nakon ugradnje implantata.

Definitivna kruna se postavlja na implantat kada se on integrira u kosti. Ovim postupkom dobivate prirodni osmijeh i funkciju.

Ko je kandidat

Zubni implantati mogu se ugraditi skoro svakom odraslom čovjeku. Adolescenti postaju kandidati za ugradnju implantata nakon prestanka rasta lica i vilica. Određena nekontrolirana medicinska stanja mogu utjecati na uspješnost same ugradnje implantata, pa se preporučuje konsultacija sa stomatologom implantologom prije same ugradnje. Rezultati mogu biti različiti. Samo iskusni stomatolozi mogu izabrati najbolji plan terapije.