ZDRAVLJE U KUĆI

Šljiva protiv anemije

Riznica minerala i vitamina

Redakcija

17.9.2014

Obilje voćnih kiselina i čak pet vrsta šećera koje šljiva sadrži zaslužni su za njen dobar okus. Također, ovo voće sadrži obilje dragocjenih zaštitnih materija (vitamina, minerala, enzima, pektina, celuloze, entocijanina), među kojima neke djeluju veoma laksativno, a ograničene je energetske vrijednosti.

Sve ove osobine čine šljivu odličnom hranom, koja ima nenadmašne prednosti u odnosu na sve ostale vrste voća, pa i sve ostale životne namirnice. Najbolje ih je jesti u svježem obliku, jer su tako najzdravije.
Šljiva se preventivno koristi kod anemije, fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre, hroničnog reumatizma i arteroskleroze.

Idealna za ishranu je svježa, ali se od nje mogu praviti kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati na umu da prevelik unos voća i vode može izazvati stomačne probleme i dijareju.
Šljive ne samo da su bogate željezom već i poboljšavaju sposobnost organizma da usvoji ovaj mineral, što je veoma značajno u slučajevima anemije.

Bogate su i kalijem, koji je bitan za regulaciju pritiska i srčanog rada. Osim ova dva minerala, šljive su bogate i prirodnim fluorom, koji igra važnu ulogu u zaštiti zubne gleđi.