ZDRAVLJE U KUĆI

Kako obojiti sive dane

Nagle promjene vremena uzrok depresije

Redakcija

17.9.2014

U posljednjih desetak godina svjedoci smo naglih vremenskih promjena i pojave da se godišnja doba smjenjuju bez prijelaznih razdoblja, a dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i do 20 stepeni, zbog čega od tegoba koje izaziva promjena vremena pati gotovo polovina svjetske populacije.

Prijelazi između godišnjih doba su kritične tačke, jer su tada učestalije pojave depresije s kojom se treba izboriti na pravi način. Ali pitanje je kako obojite te sive dane i postoje li pink naočale?

Na nagle promjene vremenskih uvjeta ljudi različito reagiraju. Meteoropati na promjene vremena reagiraju obično 24 ili čak 48 sati prije nego što do njih dođe, i to glavoboljom, neraspoloženjem i potištenošću.

Stručnjaci predviđaju da bi osjetljivost na vrijeme mogla postati bolest modernoga društva, odnosno kako će depresija uzrokovana promjenama vremena postati jedna od vodećih bolesti 21. stoljeća. U jednom nedavno provedenom istraživanju čak 76 posto ispitanika odgovorilo je kako su depresivni zbog vremena.

Doktori, zato, u prijelaznom periodu savjetuju dovoljno sna, jer je umoran čovjek osjetljiv na sve, pa i na promjenu vremena, a preporučuju fizičku aktivnost i boravak na svježem zraku te laganu ishranu bogatu vitaminima.

Statistike pokazuju da žene češće i burnije reagiraju na vremenske neprilike pa su kod njih depresivne epizode jako izražene.