CRNA HRONIKA

Pozvao policiju na pretres, a oni u kući pronašli tri puške

Osječak kod Odžaka

Ta. T.

17.9.2014

Pomalo neobičan slučaj pronalaska vojnog naoružanja dogodio se jučer u Osječku kod Odžaka, saznaje "Avaz" iz izvora bliskih policiji. Naime, ondje su lokalni policajci obavljajući informativni razgovor s 45-godišnjim B.F. pozvani od njega lično da izvrše pretres porodične kuće u kojoj živi kako bi on tobože pokazao da ne posjeduje ilegalno naoružanje, međutim, tokom pretresa stvari su po njega krenule naopako.

- Naši su inspektori raspolagali provjerenim informacijama da B.F. posjeduje automatsko vojno vatreno naoružanje. U povodu tih informacija s njim su obavili informativni razgovor, a on je odmah inspektore pozvao da uđu u kuću i da izvrše pretres.Valjda nije očekivao da će pretres biti efikasan. Pri pretresu kuće oni su pronašli dvije automatske puške takozvane “kalašnjikove“ i jednu poluautomatsku vojničku pušku “papovku“ koje su izuzeli uz odgovarajuću potvrdu - kažu naši izvori.

Nad B.F. je nakon pronalaska vatrenog oružja  izvršena kriminalistička obrada i on će uz izvještaj o krivičnom djelu nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari biti prijavljen Kantonalnom tužiteljstvu u Orašju.   

Iz MUP-a ponovo apeliraju na građane da ukoliko posjeduju ubojne naprave,vojničko naoružanje ili druga minsko-eksplozivna i vojnička sredstva ostala iz proteklog rata da ih donesu i predaju u najbližu policijsku stanici ili da obavijeste Civilnu zaštitu  čiji će pripadnici iste preuzeti. Za sve koji dobrovoljno predaju spomenutu opremu i naoružanje izostat će krivično ili prekršajno gonjenje dok će protiv svi onih kod kojih policija pri pretresu ili izvršenom krivičnom djelu,kao u slučaju B.F., pronađe naoružanje i spomenutu vojnu opremu poduzeti represivne mjere i sudski će ih procesuirati.