BIH

Sava konačno usporila rast

Smiruje se situacija u Bosanskoj Gradišci

B. G.

17.9.2014

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci jutros je dostigao visinu od 793 centimetara i za 13 centimetra je veći u odnosu na jučerašnji dan. Porast nivoa vode je konačno slabijeg intenziteta, jer je Sava prethodnih dana nadolazila  dnevno i do 30 centimetara.

Velike probleme u gradskim naseljima Senjak i Bok Jankovac stvaraju kanalizacione i oborinske vode, jer već danima ne radi jedan od dva instalisana agregata u prepumpnoj stanici „Kej“. Zbog velikih padavina i sporog prebacivanja vode u korito Save minulih dana poplavljeno je oko 500 podruma. Tokom minule noći na ovom objektu instalisana je mobilna pumpa velikog kapaciteta, pristigla iz Termoelektrane Gacko.

-Prepumpna stanica „Kej“ je pod trenutnom ingerencijom JU „Vode Srpske“. Dogovorili smo se sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS da ona vrlo brzo pređe pod ingerenciju lokalne zajednice, odnosno KP „Vodovod“, rekao je načelnik opštine Bosanska Gradiška Zoran Latinović.

Najavljivani plavni val iz pravca Siska ipak je izbjegnut jer je voda puštena u Lonjsko polje u Hrvatskoj, pa su tako izbjegnute katastrofalne poplave u Bosanskoj Gradišci i drugim mjestima u našoj zemlji.

Pod vodom je i dalje na desetina kuća u nebranjenomn dijelu u selima Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica.

Svakodnevno se obilaze i odroni na odbrambenom savskom nasipu, koji će se prema riječima minsitra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Miranića  zajedno sa crpnim pumpama renovirati do kraja godine.