GLOBUS

Islamisti objavili snimak sa upozorenjem Americi

"Plamenovi rata": Borba je tek počela

(M.C.)

17.9.2014

Ekstremistička grupa Islamska država objavila je snimak sa novim upozorenjem Sjedinjenim Američkim Državama da džihadisti u Iraku čekaju Amerikance, ako američki predsednik Barak Obama bude tamo poslao vojsku, prenosi Tanjug.

Na snimku naslovljenom "Plamenovi rata" prikazani su džihadisti kako podižu u vazduh tenkove, ranjene američke vojnike i potom Obamina izjava da se američka vojska neće vraćati u Irak dok istovremeno ide tekst ispod slike "borba je tek počela", prenijela je agencija AP.

Snimak je, kako je američka agencija navela, odgovor na izjavu načelnika udruženog generalštaba američke vojske generala Martin Dempsey da će on, ako sadašnja strategija za Irak ne prevlada, predložiti upotrebu kopnenih snaga.

Dempsey je u utorak, govoreći na panelu u Senatu, rekao da postoji mogućnost da se američki savetnici pridruže iračkim trupama u borbi protiv islamskih ekstremista, kao i da su SAD spremne za napade na islamiste u Siriji ali da će to biti dugoročna i umjerena operacija.

Načelnik je precizirao da američki savjetnici imaju za cilj da pomognu iračkim snagama kad je riječ o planiranju, logistici i koordiniranju vojnih napora koalicionih partnera u borbi protiv pripadnika Islamske države.

General Dempsey i ministar odbrane Chuck Hagel odgovarali su na brojna pitanja poslanika na prvom sastanku posvećenom proširenoj vojnoj kampanji predsjednika Baracka Obame protiv terorističkih prijetnji bliskoistočnih ekstremista.

Dempsi je rekao da su SAD spremne i za napade na islamske ekstremiste u Siriji, ali da to neće biti operacija "na prepad".

"To neće biti tehnika "šokiranja i zastrašivanja" pošto Islamska država nije na taj način organizovana, već će ta operacija biti dugotrajnija", pojasnio je on, misleći na vazdušne napade kakvi su bili izvedeni na početku rata u Iraku u martu 2003.

Obama je prošle sedmice, u televizijskom obraćanju, izjavio da će povesti koaliciju sa ciljem iskorenjivanja Islamske države.