DOM I VRT

Otkrijte kako očistiti dom krompirom, paradajzom, majonezom...

Hrana može zamijeniti hemijske proizvode

(A. Sm.)

17.9.2014

Zaboravite na skupa sredstva za čišćenje i održavanje. Stručnjaci za održavanje doma otkrivaju koje vrste hrane mogu zamijeniti hemijske proizvode.

Sok od paradajza dobar je za čišćenje mesinganih, bakarnih i srebrnih predmeta. Tamnjenje boje i stvaranje mrlja nastaju usljed izlaganja metala česticama sumpora u vazduhu, a kiselina iz paradajza učinit će da metal ponovo dobije sjaj.

Oksalna kiselina iz krompira u kombinaciji sa sodom bikarbonom odlična je u borbi protiv rđe. Podjednako efikasno je i sirće, kao i fosforna kiselina iz Coca-Cole ili limunska kiselina iz limunovog soka. Coca-Colu možete koristiti i kao sredstvo za čišćenje wc šolje jer sadrži karbonatnu, limunsku i fosfornu kiselinu. One često ulaze u sastav hemijskih sredstava za čišćenje.

Majoneza je idealno sredstvo za uklanjanje fleka na proizvodima od drveta jer sadrži ulja i proteine koji omekšavaju ogrebotine, a ulja iz brazilskog oraha izazvat će tamnjenje ogrebotina i time ih učiniti manje vidljivim.

Ogrebotine na proizvodima od kože ublažit ćete ako kožu prvo natrljate korom od banane, a zatim preko nje pređete vlažnom krpom.

Ukoliko želite da neutrališete mirise iz frižidera, sipajte malo mljevene kafe u plastičnu kutiju na kojoj ste prethodno izbušili rupice, a ako polovinu grejpfruta isječete na pola i pospete je solju, dobit ćete idealno sredstvo protiv kamenca.