LJEPOTA I MODA

Zbogom peruti! Pet trikova iz vaše kuhinje

Bijele ljuskice koje nikako ne želimo vidjeti na odjeći

(J. Be.)

17.9.2014


Perut je neugodna pojava koja pogađa gotovo 40 posto odraslih osoba. Riječ je o poremećaju na koži koji najčešće uzrokuje gljivica Pityrosporum ovale zbog kojeg stanice kože odumiru brže. Rezultat toga su ružne, bijele ljuskice koje nikako ne želimo vidjeti na odjeći. Želite li se riješiti peruti, prije nego posegnete za medicinskim šamponima lijek potražite u vašem domu.

Aspirin

Aspirin sadrži isti sastojak kao i mnogi medicinski šamponi protiv peruti. Riječ je o salicilnoj kiselini. Dva aspirina zgnječite kašikom te dobiveni prah pomiješajte s običnim šamponom, ali uobičajenu količinu za jedno pranje kose.

Šampon prstima dobro utrljajte u tjeme, ostavite da odstoji par minuta te kosu još jednom operite običnim šamponom.

Eterično ulje čajevca

Istraživanje je pokazalo kako šamponi koji sadrže samo 5 posto ulja čajevca značajno smanjuju perut. Nekoliko kapi eteričnog ulja pomiješajte s jednom dozom vašeg šampona za kosu. Prstima dobro istrljajte tjeme te kosu isperite na uobičajen način.

Soda bikarbona

Ovaj čaroban prašak može spriječiti ljuštenje tjemena kao i neugodan osjećaj svrbeži. Operite kosu na uobičajen način te na mokre vlasi nanesite šaku sode bikarbone. Temeljito istrljajte tjeme te isperite kosu toplom vodom, bez šamponiranja.

Soda bikarbona očisti će tjeme i uništiti gljivice koje su česti uzročnik nastajanja peruti. Isprva će tjeme biti suho ali, nakon redovnog pranja počet će proizvoditi prirodna ulja i riješiti vaš problem.

Jabukovo sirće

Osim što je dobar za zdravlje, domaće jabukovo sirće izvrstan je saveznik u borbi protiv prhuti. Naime sirće mijenja pH vašeg tjemena i time mu pomaže da se obrani od uzročnika prhuti. Izmiješajte četvrtinu šoljice sirćeta s isto toliko vode.

Mješavinu uspite u bočicu s raspršivačem te pošpricajte tjeme kose. Kosu zamotajte u peškir, sačekajte oko pola sata do sat te kosu isperite na uobičajen način. Postupak ponavljajte dva puta sedmično.

Kokosovo ulje

Osim što prekrasno miriše ulje kokosa može riješiti problem peruti. Prije pranja, u tjeme umasirajte 3 do 5 kašika kokosovog ulja. Kosu zamotajte i ostavite da tako stoji oko sat vremena.

Nakon toga, kosu operite na uobičajen način. Kašiku ulja možete pomiješati i s blagim šamponom te tako kosu prati redovno.