BIH

Ambasada SAD: Crkva na Budaku je provokacija

Nakon otvaranja pravoslavnog objekta u blizini Potočara

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.9.2014

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog otvaranja pravoslavne crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.

Iz Ambasade SAD, koja je i prošle godine pozivala na obustavu radova na ovom sada već sagrađenom i otvorenom objektu, za "Dnevni avaz" naglašavaju da su i razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rješenje u duhu tolerancije.

U blizini nišana

Stav Ambasade SAD u Sarajevu podudara se s onim preživjelih bošnjačkih žrtava genocida, koje su od početka isticale da nisu protiv gradnje crkve kao vjerskog objekta, nego lokacije na kojoj se ona nalazi, te da je crkva bliže nišanima žrtava genocida nego vjernicima koji u nju trebaju dolaziti.

- Naš stav nije se promijenio. I dalje smo izuzetno zabrinuti zbog crkve na Budaku. Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema mjesta značajnije naseljenog srpskom populacijom  i koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vjernika - navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD, također, poručuju da uvažavaju svačije pravo na religiju i vjeru, ali naglašavaju da potrebe i prava vjernika moraju biti izbalansirane.  

- Pravo na religiju i vjeru i pravo na prakticiranje vjere je univerzalno ljudsko pravo i mi još jednom izražavamo podršku vjerskim slobodama i slobodnom prakticiranju za sljedbenike svih religija u BiH. Potrebe vjernika moraju biti izbalansirane s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije - navode iz Ambasade SAD.

Razočarani vlastima

Komentirajući otvaranje crkve na Budaku u kontekstu otvaranja novih rana kod Bošnjaka te novih podjela i dodatnih netrpeljivosti među tamošnjim stanovništvom, iz Ambasade SAD ukazuju na potrebu drugačijeg pristupa ovom pitanju.

- Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju. Razočarani smo što su vlasti Republike Srpske propustile da prepoznaju potrebu za pronalaženjem prihvatljivog rješenja koje je u duhu tolerancije - zaključuju u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.