GLOBUS

Islamski ekstremisti će pokušati da ubiju Papu

Ambasador Iraka u Vatikanu upozorio je Svetu stolicu

Onasa

17.9.2014

Ambasador Iraka u Vatikanu Habeb Al Sadr upozorio je Svetu stolicu da će islamski ekstremisti pokušati da ubiju papu Franju za vrijeme njegove posjete Albaniji narednog vikenda, prenio je Telegraf.

Irački ambasador naveo je i da bi Papa mogao da bude u opasnosti za vrijeme posjete Turskoj, koja je planirana za novembar.

Borci Islamske države proklamovali su kao jedan od svojih ciljeva da kalifat prošire do Rima i obećali su da će crnu zastavu džihada podići na vrh baziliken Svetog Petra.

Islamska država je nedvosmisleno stavila do znanja da želi da ubije Papu i ta prijetnja je sasvim kredibilna, rekao je Al Sadr za italijanski list "La Nacione".

- Vjerujem, dodao je on, da će to pokušati da ostvare na nekom od papinih putovanja, ali bi to mogli da pokušaju čak i u Rimu, jer pripadnici Isila nisu samo Arapi, već ima i Kanađana, Amerikanaca, Francuza, Britanaca, pa i Italijana.

Prema riječima Al Sadra, Papa je postao meta Islamske države kada je počeo da govori o kršenju ljudskih prava hrišćana u
Siriji i Iraku i, još više, kada je pozdravio namjeru Amerikanaca da vojnim akcijama zaustavi džihadiste u svom pohodu u Iraku. (kraj)