BIH

Finansijska politika Vlade FBiH je poput vica

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Fahir KARALIĆ

17.9.2014

Sumnjam da će BiH do izbora usvojiti uvjete iz posljednjeg pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu, izjavio je za „Dnevni avaz“ Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Bevanda nam je to kazao nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima MMF-a, koji u BiH ovih dana obavljaju osmi pregled standby aranžmana, a koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 132 miliona KM.

Pismo namjere

- Na sastanku je referirano šta nije ispunjeno vezano uz pismo namjere. Radi se o pitanjima kao što su kada će biti usvojene izmjene Krivičnog zakona, naplata poreza Uprave za indirektno oporezivanje BiH, neuvezanost entitetskih poreznih uprava i nemogućnost da se lociraju porezni dužnici na cijelom teritoriju... - kaže Bevanda.

Oči entiteta uprte su u devetu i desetu tranšu MMF-a, o kojima ovise budžeti, posebno federalni, koji je u dubiozi stotine miliona KM. Može li se dogoditi kolaps Federacije o kojem se sve više priča?

- Kada je u pitanju fiskalna upitnost, mislim da ćemo znati više nakon sutrašnje (danas, op. a.) sjednice Fiskalnog vijeća, na kojoj će biti predstavnici entiteta.

Ali, znate šta oni rade. Opet će izdati ove trezorske zapise, i to je način njihovog funkcioniranja. Na to sam upozoravao i za vrijeme svog mandata u Vladi FBiH. Nisam dozvoljavao da ulazimo u tu avanturu, jer su to najskuplji novci. Oni su to nastavili.

Ovo je za mene kao iz onog vica kada je Mujo one čekove izdavao, pa su došli da ga zatvaraju, a on kaže: „Polako, ljudi, šta sam dužan, da vam napišem ček...“

Tako to meni izgleda. S jedne strane povlači se novac od banaka, koje su zadovoljne što su plasirale sredstva najsigurnijem dužniku, a za gospodarstvo se, sasvim normalno, sužava prostor.

Strateški projekt

Nedavni sastanak premijera regiona i najava gradnje Jadransko-jonske ceste, čiji bi jedan krak trebao prolaziti kroz BiH, uzburkali su region. Koliko je ovaj projekt izgledan i kolika je to šansa za našu zemlju?

- Ja sam oživio tu ideju. Znamo koji su tu problemi bili, sporenja, drukčiji pogledi Hrvatske i nas. Ali, nekad kažem da je ovdje bolje nikad ništa ne oživiti...

Ali, to je jedna strašna šansa za nas. Evo, sada otvaramo dionicu Bijača - Međugorje. Bilo bi logično da sada usmjerimo napore i napravimo to do Počitelja. To je taj adut i šansa i prilika, za koju sam dobio sveopću potporu iz Evrope. To je opći interes. Nema ni Hrvatska ništa od Dalmatine, kad ona završava u Pločama. Nema koristi.

Pogledajte kako bi ova država izgledala da se završi koridor 5C i on se spušta na Jadransko-jonsku cestu. BiH onda postaje čvorište nečega, tereta i sa sjevera i istoka i zapada. Zbog toga je ovo projekt od najvećeg strateškog interesa. Zašto onda ne iskoristiti investiciona sredstva i ne pokrenuti to? Neću ja to realizirati, ali hoće oni koji dolaze iza nas, da ovu državu učine boljom, perspektivnijom...

Kako komentirate potpisivanje sporazuma između RS i „Gazproma“ o direktnom uvozu plina u RS?

- Firma je potpisala sporazum s Republikom Srpskom. Pa, potpisuju firme međunarodne ugovore i s kantonima i općinama i stvarno ne vidim tu ništa... Ali, nisam vidio akte, tako da ne mogu više govoriti o tome.

O Čiliću, Želji, Veležu, kolektivnim sportovima...

Posjetu Međugorju iskoristit ćete da prisustvujete i dočeku tenisera Marina Čilića, koji je prije nekoliko dana osvojio US Open...

- Poklopilo se otvaranje ove autoceste i dolazak Čilića. Sasvim normalno, ako mi se pruži prilika, pozdravit ću ga i izraziti divljenje, jer je taj dečko to zaslužio. Posebno mi je drago, bez obzira na to što igra za Hrvatsku, da on dolazi u svoje mjesto. Svako se može radovati tome šta je on svojom skromnošću i upornim radom postigao.

Ovi prostori nekada su bili prepoznatljivi po kolektivnim sportovima. Nažalost, sve manje uspjeha imamo u kolektivnim sportovima, ali svjedoci smo više uspjeha individualnog sporta. Sjetite se Želje i Videotona, Veleža i Derbi kauntija... ali to je za nas više nezamislivo, da igramo i pobjeđujemo. Znači, prešlo je na individualno. Mislim da u tome ima jedna poruka, da treba vjerovati u sebe, raditi...