GLOBUS

Saznajte kako su teroristi IS-a postali najbogatiji na svijetu

Počeli napadi na Islamsku državu

(N. K.)

17.9.2014

Samo dan nakon završetka pariške konferencije o terorizmu, američko vazduhoplovstvo izvelo je prvi vazdušni napad na položaje Islamske države (IS) u sklopu nove kampanje intenziviranja udara na islamističke teroriste. U ovom udaru uništen je položaj IS-a jugozapadno od Bagdada, s kojega su islamisti ugrožavali glavni grad Iraka.

Američki borbeni avioni paralelno su izveli i napad na položaj IS-a nedaleko od planine Sinjar na sjeverozapadu zemlje.

– Borbeni položaji pokraj Bagdada potpuno su uništeni, dok je pokraj Sinjara razbijena kolona šest borbenih vozila ISIL-a – potvrdilo je komanda američke vojske napominjući kako su akcije izvedene u sklopu plana za uništenje IS-a koji je predsjednik Barack Obama najavio prije nekoliko dana.

Do sada su vazdušni napadi korišteni na prilično ograničenim prostorima, ponajprije u obrani važnih mjesta poput mosulske brane ili grada Erbila, ili za proboj opsade planine Sinjar na kojoj su utočište našle hiljade izbjeglica. Novi udari imaju, u vojnom smislu, potpuno drugačiji karakter. Riječ je o ofanzivnim akcijama koje nisu izazvane napredovanjem IS-a, već im je cilj potpuno razbijanje terorističkih položaja. Očekivati je da će uskoro vrijeme, uz američke avione, u akciju stupiti i borbeni avioni još nekoliko zemalja koje SAD okuplja u koaliciju, čiji je glavni cilj potpuno uništenje IS-a i njihova samoproglašena kalifata. Prema Obaminim tvrdnjama, SAD nema namjeru slati vojnike na teren, no prema tvrdnjama dijela zapadnih analitičara, ako se taktika vazdušnih udara pokaže nedovoljno učinkovitom, ni taj scenarij ne treba isključiti.

– Ako udari iz vazduha potpomognuti kopnenim udarima lokalnih snaga ne budu dovoljno učinkoviti, neće biti drugog izbora. Zapad će se morati uključiti i s kopnenim jedinicama - tvrdi nekadašnji komadant britanskih snaga u Afganistanu pukovnik Richard Cemp. I dok su počeli prvi stvarni udari na IS, iračka vlada tvrdi kako žali što na konferenciju u Parizu nije pozvan i Iran, koji ima velik interes u uništenju IS-a, no čiji su odnosi sa SAD-om već desetljećima vrlo loši, prenosi vecernji.hr.

– Iran nam je puno pomagao, i trebao je biti pozvan – tvrdi irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Jaafari.

"Porijeklo imovine" IS-a

1. Prihodi od kriminala

Za razliku od većine terorističkih grupa, IS ima razrađenu mrežu kojom se finansira, a na prvom je mjestu kriminal na osvojenom teritoriju.

2. Nasljedstvo Al-Qa’ide

U trenutku odvajanja od Al-Qa’ide kojoj su donedavno pripadali, IS je sa sobom ponio i oko 70 miliona dolara iz zajedničkih fondova.

3. Otmice

Neke taoce članovi IS-a ne pogubljuju pred kamerama, već za njih traže, i nerijetko dobivaju, velike otkupnine.

4. Ucjene

Dio sredstava koje Islamska država vođena IS-ilom prikuplja dolazi i od ucjena koje plaćaju i ljudi u još neosvojenim dijelovima Iraka.

5. Donacije

Izdašne novčane donacije bogatih pojedinaca iz zemalja Perzijskog zaljeva gotovo su nepresušan izvor sredstava.