BIH

Istraga o smrti rudara još nije ni otvorena!?

Porodice i javnost još čekaju na istinu o velikoj tragediji

M. AŠČIĆ

17.9.2014

Istraga o tragičnoj smrti petorice rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, prema tvrdnjama nadležnih, još se nije pomjerila s mrtve tačke. Niko još nije saopćio ni je li okončan uviđaj te hoće li i ko će voditi istragu.

Van države

Tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Senada Tarabar, koja je započela uviđaj i prisustvovala obdukcijama poginulih rudara, potvrdila nam je jučer da je ovaj predmet prebačen u nadležnost drugom tužiocu, ali nam nije mogla reći šta je s istragom i u kojem će smjeru ići. Zvanični odgovor od Tužilaštva ZDK do jučer nismo dobili.

Nezvanično, još se čeka izvještaj federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića. No, Duranović se, kako nam je rekao, nalazi van BiH te ne može govoriti "jer je u romingu". No, rudari iz Raspotočja, ali i javnost u BiH, sve snažnije traže odgovore na pitanja u vezi s tragedijom.

Sagovornik "Avaza" dobro upućen u ovu oblast kaže da je neshvatljivo zašto je Uprava rudnika manipulirala brojem ugroženih rudara. Prvi dan nakon udara, naime, tvrdilo se da su osmorica rudara u rudniku, a kasnije je rečeno da ih ima 34. A tek nakon što su izvučeni, porodicama je rečeno da petorica rudara nisu preživjela nesreću.

rudari002

- Svaki rudar ima karticu s brojem koju prilikom ulaska u jamu predaje lamparu. On im daje sigurnu lampu, a karticu ostavlja na mjestu uzete lampe. Znači, odmah se znalo koliko je rudara zarobljeno, ali su krili stvarno stanje od javnosti - tvrdi naš sagovornik.

Osim toga, sporno je to zašto je u jami bio Hajrudin Brodarac, rudar sa samo četiri dana radnog staža, koji je, nažalost, smrtno stradao.

- Svi novoprimljeni rudari prije ulaska u rudnik moraju proći obuku koja traje najmanje 21 dan. Ovo znači samo jedno, a to je da je Uprava rudnika zatajila ovaj podatak. No, neko će morati odgovarati za ove propuste. Ovo se ne smije zataškati - rekao je naš izvor.

Druga priča

Esad Ćivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, koji je prvi izašao u javnost s informacijom da je zatrpano svega osam, a ne 34 rudara, rekao je za "Avaz", na pitanje o manipulacijama brojem, da su mu takvu informaciju javili rudari iz jame.

- Ja sam pod pritiskom medija morao reći ovu brojku, a tako su mi i javili iz jame. No, prvo su tvrdili da uopće nema povrijeđenih, da su svi dobro. Ja sam prenosio samo ono što mi je rečeno, a da bi kasnije, nakon dolaska spasilaca, utvrđena skroz druga priča - rekao je Ćivić, prebacujući krivicu na rudare koji su zaduženi za komunikaciju u jamama.

Brodarac prošao teoretsku obuku

Obrazlažući informaciju da je jedan od nastradalih rudara imao svega četiri dana radnog staža, Ćivić nam je pojasnio da je ovaj rudar prošao teoretsku obuku.

- On mora ući u jamu da je upozna, takva je praksa uvijek bila i ostala. Prije ulaska imao je teoretsku obuku, a nakon toga slijedi 15 dana obuke u jami kako bi je dobro upoznao. On je dolje samo trebao hodati po hodnicima, takva je procedura - kaže Ćivić.