GLOBUS

Referendum u Škotskoj: Smanjeno vodstvo pristalica jedinstvene države

Sa šest na četiri procenta

Srna

17.9.2014

Vodstvo pristalica jedinstvene britanske države smanjeno je sa šest na četiri procenta, pokazuju sinoć objavljeni rezultati tri nove ankete, uoči posljednjeg dana kampanje prije održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske.

Rezultate anketa objavili listovi "The Telegraph", potom "The Scotsman" i za "Daily Mail".

Kada se isključe neodlučni glasači, rezultati pokazuju da se protiv osamostaljenja Škotske izjasnilo 52 posto anketiranih, dok je 48 posto podržalo nezavisnost, prenio je BBC.

"The Telegraph" piše da sudbina Velike Britanije počiva u rukama žena, pošto je 58 posto anketiranih žena reklo da će glasati protiv osamostaljenja Škotske, a 42 posto za nezavisnost.

Obje strane u škotskom referendumu ulažu posljednje napore da pridobiju glasače dan uoči referenduma.

Prvi ministar Škotske Alex Salmond je u otvorenom pismu građanima uputio apel da podrže nezavisnost, sa porukom: "Hajde da to učinimo". Salmond je rekao da će narod imati vlast u svojim rukama kada sutra bude glasao o budućnosti svoje zemlje.

On je zatražio od glasača da zanemare političke argumente i statistike koje su definisale kampanju u posljednje dvije godine i da vjeruju sami sebi kada budu išli na glasačka mjesta.

Ključne ličnosti iz tabora za jedinstvenu državu imale su sastanke do duboko u noć sa radnicima noćnih smjena uoči završnog mitinga za ostanak Škotske u sastavu Britanije.