NOGOMET

Džeko protiv Bajerna

Večeras preostalih osam utakmica prvog kola

(Is. Ć.)

17.9.2014

Edin Džeko i Miralem Pjanić sa svojim klubovima večeras počinju svoju misiju u nogometnoj Ligi prvaka. Derbi prvog kola grupne faze igrat će naš Džeko s Mančester sitijem u Minhenu, gdje „Građane“ čeka uvijek snažni Bajern. To će biti peti put u četiri godine da se ova dva tima sastaju u grupnoj fazi.

Mnogo povrijeđenih

Bavarcima je povrijeđen Bastijan Švajnštajger (Bastian Schweinsteiger), Havi Martinez (Javi) i Tijago (Thiago), a dodatni udarac je stigao u subotu, kada se povrijedio Holger Badštuber (Badstuber). Njegovo mjesto trebao bi zauzeti Mehdi Benatija (Benatia). Jedina dobra vijest je povratak Franka Riberija (Franck Ribery) nakon povrede koljena.

grafika024

 - U vrlo teškoj situaciji smo u ovom trenutku, jer imamo dosta povrijeđenih igrača kao i onih koji se još nisu u potpunosti uklopili. No, mi pokušavamo napraviti najbolje od toga. Činimo sve što možemo kako bismo izborili što bolje rezultate – kazao je Riberi.

Martin Demikelis (Demichelis) nekada je igrao za Bajern. Večeras se vraća, barem privremeno, u svoj nekadašnji tim.

5. put u četiri godine Bajern i Siti igrat će međusobno u grupnoj fazi Lige prvaka

 - To će biti vrlo emocionalno za mene, jer Bajern je klub koji mi je dao priliku da dođem u Evropu, igram i osvajam titule – rekao je Demikelis.

U istoj grupi E Pjanićeva Roma dočekuje moskovski CSKA, u čijem stručnom štabu je nekadašnji bh. reprezentativac Elvir Rahimić. Trener Rimljana Rudi Garsija je oduševljen što će „Vučica“ igrati u najjačem takmičenju.

- Liga prvaka je fantastično takmičenje. Već sam to doživio kao trener Lila. Igrači su, također, spremni za nove izazove u Evropi – kazao je Garsija.

On neće moći računati na suspendiranog Danijelea de Rosija (Daniele De Rossi), što znači da će u prvu postavu Sejdu Keita (Seydou Keita), a izvjesno je da u timu neće biti ranije povrijeđenog Kevina Strotmana (Strootman) i Leandra Kastana (Castan).

Problemi Rusa

Ako su u Romi mislili da imaju problema, oni su ništa u usporedbi s onima koje ima trener CSKA Leonid Slutski (Slutsky). Moskovljanima nedostaju branič Georg Šenikov, veznjak Rasmus Elm, a upitni su i Vitinjo (Vitinho), te half Aleksandrs Kaunja (Cauna). Zbog suspenzija neće igrati Alan Džagoev i Šveđanin Pontus Vernblum (Wernbloom).