BIH

Uvoz polovnih automobila samo s motorom 'euro 4'

"Avaz" saznaje Od 1. januara novi propisi

S. MUHIĆ

17.9.2014

Propisi za uvoz polovnih vozila u Bosnu i Hercegovinu iz drugih zemalja od 1. januara bit će djelimično izmijenjeni. Kako saznaje "Dnevni avaz", građani koji budu htjeli uvesti rabljeni automobil, od 1. januara će u vozilu koje žele kupiti izvan BiH i registrirati ga u našoj zemlji morati imati motor "euro 4"!

Prema našim informacijama, nekoliko kompanija iz oblasti saobraćaja takvu inicijativu uputilo je Državnom ministarstvu prometa i komunikacija. Kako saznajemo, inicijativa bi uskoro trebala biti prihvaćena da bi od početka naredne godine nova pravila mogla stupiti na snagu.

- Motori "euro 4" ugrađivani su u vozila proizvedena od 2004. ili 2005. godine. To znači da starija neće biti moguće registrirati u BiH. Novom odlukom imat ćemo novija vozila s boljim ekološkim karakteristikama. Cijene provjere usklađenosti, homologacije vozila i ostali troškovi ostat će isti - rekao je "Avazov" izvor.

Kako tvrde, neminovno je da će biti povećana i cijena vozila, jer se do sada moglo uvesti i vozilo staro do 14 godina, dok će ubuduće ta granica biti vraćena na deset. Za nova vozila važit će norma "euro 5", a za nova teretna vozila "euro 6". Ovim potezom želi se ići ukorak s pozitivnim standardima u oblasti zaštite okoliša koji vrijede u regionu i Evropskoj uniji.