KOLUMNE

Politički krediti

Komentar dana

Goran MRKIĆ

17.9.2014

Bosanskohercegovačke vlasti nastavile su ovih dana sumanuto zaduživanje građana BiH kroz kredite Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i izdavanje obveznica putem berze.

Namjera vlasti, naravno, nije da ovim novcem razviju ekonomiju, otvore nova radna mjesta, poboljšaju obrazovni i zdravstveni sistem, povećaju sigurnost građana... Namjera im je, naprotiv, da na ovaj način kupe još jedan mjesec kakvog-takvog socijalnog mira do oktobarskih izbora, a dalje - šta Bog da.

Sve zemlje se zadužuju, naročito u kriznim vremenima, i u tome nema ništa sporno. No, nijedna ozbiljna vlast ne zadužuje se bez jasnog plana kako će razviti ekonomiju, prebroditi probleme i podići prihode, kako bi bila u stanju da te dugove vrati, a da ujedno podigne životni standard građana.  

Vlasti BiH nemaju ni znanja ni volje da prave bilo kakve dugoročne razvojne planove. Novac koji dolazi od kredita oni koriste da zakrpe rupe u institucijama i javnim kompanijama koje su prethodno opelješili i da daju sadaku radnicima čije su firme uništili i od kojih su napravili socijalne slučajeve.   

Višak novca iskoristit će da uoči izbora pošalju penzionere na poneki izlet, da bolesnima i gladnima kupe pokoji paketić i da putem dobro osmišljenih marketinških kampanja ubijede iste one građane koje su brutalno pokrali - da opet glasaju za njih.

Kao i svaki parazit, ni ove vlasti neće otići i prekinuti 20-godišnje sisanje krvi naroda, dok ne budu otjerane, a to mogu činiti samo građani na predstojećim izborima.