BIH

Suljagić: Bakire dosta je demagogije

Kandidat za člana Predsjedništva BiH poručio

Redakcija

16.9.2014

Kandidat Demokratske fronte – Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH Emir Suljagić smatra da je "tobožnje pismo, koje je trenutni član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Bakir Izetbegović uputio Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa zahtjevom da se svim građanima Distrikta Brčko omogući pravo glasa, najobičnije bacanje prašine u oči građanima ove zemlje", saopćila je ova stranka.

"Uzdajući se u to da smo baš svi kratke pameti, Bakir Izetbegović je previdio činjenicu da su svi poslanici SDA u državnom parlamentu, sa časnim izuzetkom Šemsudina Mehmedovića, glasali za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji danas sprječava desetine hiljada građana Distrikta da iskoriste svoje aktivno biračko pravo. U prilog tome i u prilog ovog saopštenja je zapisnik glasanja sa 20. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 2. februara 2012. godine, i 13. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održane 29. februara 2012. godine. Bakira još jedan put pozivam da preuzme odgovornost za sve što se događalo u protekle četiri godine umjesto što obmanjuje građane BiH", naveo je Suljagić.

Izetbegović je danas uputio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH pismo u kojem upozorava da bi 39.965 punoljetnih državljana BiH s prebivalištem u Brčko distriktu BiH, što je približno 45 posto ukupnog biračkog tijela u Distriktu, moglo ostati bez temeljnog prava učešća na predstojećim Općim izborima.

Traži od CIK-a da donese odluku kojom će, kao i na dosadašnjim općim izborima, omogućiti građanima Distrikta, koji nemaju evidentirano entitetsko državljanstvo, da registriranjem entitetske biračke opcije ostvare biračko pravo.