GLOBUS

EU i Ukrajina ratificirali sporazum o pridruživanju

Specijalni status rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti

Redakcija

16.9.2014

Evropski parlament je u utorak većinom glasova ratificirao sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, dok su povezani videolinkom u isto vrijeme i poslanici ukrajinskog Parlamenta ratificirali isti dokument, javlja Tanjug.

"Ovo je historijski trenutak", izjavio je predsjednik EP-a Martin Schulz poslanicima u Strasbpurgu, prenio je AFP.

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 535 poslanika, 127 je bilo protiv, dok je 35 bilo uzdržanih.

Predsjednik Ukrajine je izjavio da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine u EU.

Putin i Barosso o sorazumu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso razgovarali su ranije u utorak o odlaganju provođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 1. januara 2016. godine, javila je ruska agencija Itar Tass.

U telefonskom razgovoru Putina i Barrosa posebna pažnja je posvećena praktičnoj primjeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacijama u Briselu 12. septembra, saopćila je Preš služba ruskog predsjednika, prenosi Tanjug.

Putin i Barosso su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na oružanim sukobom zahvaćenom istoku Ukrajine.

Oni su također istakli važnost daljeg dijaloga o neometanom snabdjevanju ruskim gasom Evrope preko teritorije Ukrajine.

Protivljenje Moskve

Ukrajina je krajem juna, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, potpisala sporazum o ekonomskom udruživanju s EU-om.

Iz Moskve su tada stigle oštre reakcije na približavanje Ukrajine EU - Putin je rekao da je ukrajinski odabir evropskog puta podijelio tu zemlju na dva dijela te je gurnuo prema  bolnom konfliktu, kao i to da su mirni građani, koji sada traže utočište u Rusiji, prve žrtve tog sukoba.

U novembru prošle godine proevropski protesti u centru Kijeva počeli su nakon što je bivši ukrajinski predsjednik, blizak Rusiji, odbio potpisati sporazum s EU-om.

Specijalni status Donjeckoj i Luganjskoj oblasti

Poslanici Vrhovne skupštine Ukrajine usvojili su u utorak zakon o davanju specijalnog statusa rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, na istoku zemlje, koji je podnio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, javio je Ukrinform, prenoseći izjave poslanika na Twtiteru, javlja Tanjug.

Za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 zastupnika, a za zakon o amnestiji 287.

Tu informaciju potvrdio je i Oleg Tjagnibok, navodi ukrajinska novinska agencija.

Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki rejon, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine, kao i održavanje lokalnih izbora 7. decembra ove godine.

Zakon o amnestiji sprečava gonjenje i kažnjavanje "učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti".