BIH

Rod manji za 30 do 40 posto

Počela berba u „Agrofin“ vinogradima

P.M.

16.9.2014

Na 165 hektara vinograda kojim gazduje  ”Agrofin” d.o.o Trebinje berba grožđa počela je danas, a očekuje se rod od 1 milion i 200 hiljada kilograma.

Prema riječima Dragana Anđelića, direktora ”Agrofina” i jednog od vlasnika, prinosi ove godine su za 30 do 40 posto manji od očekivanih.

dragan-andjelic-123

Anđelić: Prihodi ove godine manji od očekivanih

”Rod je dosta desetkovan. Parcele su dobro održavane, međutim vremenske prilike su bile takve, narročito u poslijednje vrijeme nisu dozvoljavale grožđu da dozre. Velike kiše, blato, to je sve iziskivalo da nismo postigli željeni kvalitet grožđa, a takođe ni kvantitet, tako da za 30 do 40 procenata je smanjena količina,” kaže Anđelić i dodaje da su smanjen kvalitet željeli da  kompenzuju cijenom koju su spustili ispod prošlogodišnje.
 
Cijene smanjene proporcionalno kvalitetu

”Beremo samo zdravo grožđe. Cijena 1 kilograma vranca, merlota i šardonea  koji su lani bili 1,15KM sada su 0,70KM, zatim smederevka je 0,50Km, a šarenica za rakiju je recimo 0,40KM. Ove veoma popularne cijene izazvale su veliku zainteresovanost. Baš danas sam sklopio dogovor sa jednom vinarijom, za nekih 40 do 50 tona. Dakle prvo idemo da podmirimo naše kupce koji su to bili i predhodnih godina, zatim tu su i građani Trebinja, koji se već sada upisuju na spiskove, pa ako preostane neka količina preradićemo je u našim vinarijama, ali ipak prvenstveno ćemo ići na zadovoljenje dugogodišnjih kupaca, jer situacija i okruženju je vrlo slična našoj,” navodi Anđelić i dodaje da planiraju da gro vinogorja poberu do kraja ove nedjelje.

berba-grozdja-22

Bere se samo zdravo grožđe

”Opet se najavljuju kiše, tako i da se ne može ući u vinograde, a i grožđe gubi na kvalitetu. Analize koje smo uradili na juče ubranim probnim grozdovima imaju sladež 15 do 17, nekih vrst i više ali prije svega gpvorim o prosjeku” rekao je Anđelić.

230 hiljada KM za zaštitu

Anđelić kaže da su ove godine uložili i znatna sredstva u zaštitu vinograda, jer kiše su ometale i taj dio posla.

”Mi smo ove godine dali 230 hiljada maraka za zaštitna sredstva, bez troškova mehanizacije i radne snage. To je vrhunska cifra. Očekivali smo da ćemo bar kvalitetom i količinom uspjeti da to kompeziramo, međutim takva je godina bila da to nije moguće. Sigurno je da ćemo ići u gubitak,” Ističe Anđelić i dodaje da su se dioničari dogovorili da svak proporcionalno svom učešću snosi i gubitak.

”Idemo dalje. Tako je to u poljoprivredi. Naiđe loša godina,” zaključio je Anđelić

Na berbi grožđa u ”Agrofinu” pored stalno zaposlenih angažovan je veliki broj sezonske radne snage, kako bi se sve završilo u rekordnom vremenu