CRNA HRONIKA

Kod Čolomana iz Zenice pronađeni droga, pištolj i puške

Nakon zaustavljanja BMW-a u centru grada

A. DŽ.

16.9.2014

Zenički policajci su u nedjelju oko 14.10 u centru grada, u ulici Aska Borića, zaustavili BMW u kojem su se nalazili Zeničani Ervin Čoloman (40) i Ivan Janković (45). Nakon što je naloženo da izađu iz automobila, zaustavljeni su se dali u bijeg, ali su ih policajci brzo sustigli i savladali.

U ponedjeljak su službenici Odsjeka kriminalističke policije, u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, izvršili pretrese zaustavljenog vozila, stana u ulici Bulevar Kulina Bana, kuće u ulici Ekinovića put i vikend kuće locirane u mjestu Pepelari, čiji je vlasnik i korisnik Čoloman.

Izvršenim pretresom vozila, pronađen je paketić i staklena bočica sa tečnim sadržajem, za koje se pretpostavlja da su droga. Pretresom vikend kuće pronađen je jedan pištolj 7,62 mm sa pripadajućim okvirom i 25 metaka, te bočica sa spornim sadržajem, kao i dvije vazdušne puške sa municijom.

Pronađena i privremeno oduzeta materija, kao i  vatreno oružje, su dostavljeni Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja potrebnih vještačenja.

Policija će nadležnom Tužilaštvu podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", te "nelegalnog posjedovanja oružja" iz Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, te prekršajna prijava zbog posjedovanja vazdušnih puški mimo odredbi navedenog Zakona.