BIZNIS

Zenički pogon Preventa: Nezadovoljni radnici prekinuli proizvodnju

Radnici se žale na norme i plaće

A. DŽONLIĆ

16.9.2014

Radnici zeničkog pogona "Preventa" danas prijepodne su obustavili proizvodnju i izašli u dvorište svoje kompanije u zeničkom naselju Lukovo Polje. Radnici se žale na norme koje ne mogu ispuniti, a time i plaće koje su za puno radno vrijeme manje od minimalca. Posebno su nezadovoljni jednomjesečnim i kratkoročnim ugovorima, kojima ih poslodavac drži više godina, a ako se pobune, dobijaju otkaze dok na njihova radna mjesta dolaze drugi.

- Žalimo se na mobing, nevjerovatan pritisak i minorne plaće, kazao nam je mladić koji tvrdi da je on zaposlenik "Preventa" više od deset godina, ali još nije u radnom odnosu, jer mu poslodavac produžava ugovore "mjesec za mjesec".

preventzenica004
U toku protesta sa zaposlenicima je razgovarao direktor zeničke poslovnice "Preventa" Muhamed Vrabac, koji nam je poslije protesta poslao pismeni odgovor na naš upit o razlozima protesta.

- Razlog nezadovoljstva je rezultat nesporazuma između uposlenika i rukovodstva, a na čijem se rješenju aktivno radi. Naime, do nezadovoljstva uposlenika je došlo jer je avgustovska plata nešto niža od julske. Zapravo, u julu je svim uposlenicima isplaćena puna plaća, zajedno sa regresom i toplim obrokom, dok su u avgustu zbog godišnjih odmora radnici imali manje radnih sati, pa je samim time došlo i do manjeg obračuna plaće. Međutim, kako će u septembru svi uposlenici raditi predviđenu radnu normu, doći će do standardnog obračuna i visine plaće, te ćemo sa našim kolektivom još jednom interno proći kroz sve eventualne nejasnoće i nesuglasice zbog kojih smo se i našli u ovoj situaciji, kazao je Vrabac.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.