BIH

Sava u Srpcu prijeti kućama

Pati se vodostaj

Lj. K.

16.9.2014

Vodostaj Save  kod Srpca danas u podne iznosio je 882 centimetra i nedostaje 58 centimetara da bi se u ovoj općini proglasile vanredne mjere od poplava. 

 Općinu Srbac obišao je v.d. direktora Republičke uprave CZ RS Veseljko Elez  koji je obećao pomoć u obezbjedjenju pumpi za izbacivanje vode iz stambenih objekata.

Trenutno nivo vode stagnira, ali su građani ove općine zabrinuti šta će se desiti ukoliko veliki vodeni talas Save iz pravca Siska i Jasenovca  ošteti savski odbrambeni nasip koji je podignut prije 60 godina.

"Općinski štab za vanredne situacije u opštini Srbac danonoćno prati stanje na ovoj rijeci  i u stalnom je kontaktu sa predstavnicima Republičke uprave CZ i Javnom ustanovom 'Vode Srpske'. Imamo dovoljno vreća za pijesak, u toku je nabavka nekoliko pumpi za ispumpavanje vode iz stambenih i drigih objekata, usisiviča za vodu i kalorifera za isušivanje zidova i podova. Iskustvo koje smo stekli u majskim poplavama dobro će nam doći po pitanju preduzimanja preventivnih mjera što je znatno jeftinije od liječenja posledica i šteta od poplava", rekao nam je danas načelnik Štaba, Borivoje Vrsajković  i dodao da se trenutno pod vodom nalazi oko 1.000 hektara obradivog i drugog zemljišta na potezu od Srpca do Kobaša .

Saznajemo  da je dotok velikog talasa Save usporen jer su u Hrvatskoj organizovali ispuštanje vode u Lonjsko polje čime  se postiže cilj sprečavanja potapanja Jasenovca, Stare Gradiške i drugih naselja nizvodno od ovih mjesta.