BIH

Presječen put za Basutsku: Posavci sa strepnjom dočekuju noć!

Sava tokom kroz orašku Posavinu u blagom porastu

N. T.

16.9.2014


Vodostaj rijeke Save tokom kroz bosansku Posavinu u blagom je porastu. Na području oraške Posavine izlila se na više mjesta u rejonu livada u Donjoj Mahali, a danas je presjekla cestovnu komunikaciju Donja Mahala-Basutska. Riječ je o priobalnoj cesti koja povezuje naselja s dijelom obradivih površina Basutska koje se nalaze uz samu savsku obalu.

- Cesta je presječena na livadama u Donjoj Mahali i mogu saobraćati samo traktori i terenska vozila. Opet smo se uplašili kao i u maju. Ne znamo što nam ova vodurina sprema, ali sigurno ništa dobro. Evo već nekoliko sati plavi plodna posavska polja zasijana kasnim sortama kukuruza i drugih poljoprivrednih i ratarskih kultura. Vidite i sami da je podigla i posječena drva koja su vrijedni Posavci spremili za nadolazeću zimu. Svi strahujemo da se ne ponovi maj jer smo mišljenja da su savski nasipi dobrim dijelom oštećeni u visokim majskim vodostajima, a poslije i u poplavama - jedinstveni su Posavci koji sa strepnjom očekuju svako jutro gledajući u nebo pomno prateći hidrometeorološke izvještaje o padavinama i vodostaju rijeka u BiH i susjednoj Hrvatskoj koje se ulijevaju u Savu.

Stanje još nije alarmantno i za sada nema mjesta panici, međutim niko sa sigurnošću ne može reći u kojoj će mjeri najavljeni vodeni val na rijeci Savi podići njen nivo u toku kroz Posavinu. Svi su složni u jednom - vodostaj Save povremeno u oraškoj Posavini stagnira jer se voda iz riječnog korita razlijeva u priobalno područje.
   
Prema posljednjim mjerenjima na slavonskoj strani vodostaj Save je kod Županje u 14 sati iznosio 758 cm i uvedeno je pripremno stanje dok je nivo Save u Grebnicama kod Bosanskog Šamca u isto vrijeme iznosio 818 centimetara.

1sava-u-donjoj-mahali-presjekla-put-za-basutsku1